Τα 6 μυστικά των πραγματικά ευτυχισμένων ζευγαριών

Η εικόνα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού. Το όνειρο, που οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε να αγγίξουμε. Ποιος είναι όμως ο τρόπος να το προσεγγίσουμε; Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι η ευτυχία μέσα σε μία συντροφική σχέση δεν είναι κάτι που τυχαίνει, αλλά μάλλον κάτι το οποίο καλλιεργείται και για το οποίο χρειάζεται να προσπαθούν καθημερινά και οι 2 πλευρές. Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα τα 6 μυστικά των πραγματικά ευτυχισμένων ζευγαριών που μπορείτε να υιοθετήσετε:

  1. Αναγνωρίστε και διαχειριστείτε το άγχος σας

Αν η δουλειά, οι φίλοι ή η οικογένεια σας προκαλούν άγχος, οι πιθανότητες να μεταφέρεται αυτό το στρες μέσα στη σχέση σας είναι πολύ μεγάλες. Οι σύντροφοι των επιτυχημένων σχέσεων αντιλαμβάνονται το άγχος τους και δουλεύουν για να το διαχειριστούν μέσω υγιεινών συνηθειών όπως ο διαλογισμός, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους αλλά και της σχέσης τους.

  1. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη

Οι στιγμές που περνάμε μαζί με τον σύντροφό μας είναι πολύτιμες και μοναδικές και καλό θα είναι να μην διακόπτονται συνεχώς από τις ειδοποιήσεις του κινητού. Τις λίγες ώρες που μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τους αγαπημένους μας, ανάμεσα στις τόσες καθημερινές υποχρεώσεις, χρειάζεται να έχετε όλη την προσοχή σας στραμμένη στον άνθρωπό σας. Αν δεν μπορείτε να αφήσετε το κινητό σας για κανέναν λόγο, τουλάχιστον προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση του.

  1. «Ταΐστε» τον αυτό-έλεγχο σας

Υποθέστε ότι σας δίνουν μία κούκλα βουντού, η οποία απεικονίζει τον σύντροφό σας. Πόσες καρφίτσες θα καρφώνατε επάνω της; Σε μία έρευνα 21 ημερών, δόθηκε σε ζευγάρια αυτή η δυνατότητα  και οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης  στο αίμα χρησιμοποιούσαν περισσότερες καρφίτσες (είχαν δηλαδή μεγαλύτερη επιθετική παρόρμηση). Το συμπέρασμα; Όταν νιώθετε ότι θέλετε να «τα βάλετε» με τον σύντροφό σας για το τάδε τρομερό… πράγμα που έκανε, καλό θα είναι να σκεφτείτε αν πεινάτε. Αν νιώθετε μια μικρή πείνα φάτε ένα σνακ, με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε την πιθανότητα να διατηρήσετε τον αυτοέλεγχό σας. Ο μεγαλύτερος  αυτοέλεγχος θα σας βοηθήσει να έχετε μία καλύτερη αλληλεπίδραση με τον σύντροφό σας αλλά και να δομήσετε μία πιο υγιή σχέση.

  1. Δώστε προσοχή στον άλλο μετά το σεξ

Τα ζευγάρια που βιώνουν περισσότερες στιγμές στοργής μετά το σεξ (αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο ή δίνοντας φίλια) τείνουν να έχουν υψηλότερη σεξουαλική και συναισθηματική ικανοποίηση. Αυτή η έκφραση στοργής τη στιγμή εκείνη, που νιώθετε πιο ευάλωτοι μετά από μια ερωτική συνεύρεση,  θα σας βοηθήσουν να νιώσετε μεγαλύτερη οικειότητα και εμπιστοσύνη.

  1. Μάθετε να συγχωρείτε

Κάποιες φορές οι σύντροφοι πληγώνουν ο ένας τον άλλο. Μπορεί να πρόκειται για μικροπράγματα ή μικροπαρεξηγήσεις που περνούν γρήγορα, αλλά μπορούν να πληγώσουν ή να προσβάλλουν τον άλλο. Το να μπορούμε να συγχωρούμε τον σύντροφο μας είναι σημαντικό, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο το κοινοποιούμε στο άλλο άτομο. Το να χρησιμοποιήσετε μη λεκτικούς τρόπος (πχ δίνοντας μία αγκαλιά) ή τεχνικές ελαχιστοποίησης  (πχ λέγοντας «Δεν είναι κάτι σοβαρό») τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τη συζήτηση (από το να μιλήσετε λεπτομερώς για το τι έγινε και τα συναισθήματα σας). Επίσης δεν λειτουργεί καλά το να θέσετε όρους στον άλλο («θα σε συγχωρήσω, μόνο αν…») ή το να το εκφράσετε ξεκάθαρα («Εντάξει, σε συγχωρώ»).

  1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας το παιχνίδι

Η παιχνιδιάρικη διάθεση μπορεί σίγουρα να κάνει καλό σε μία σχέση. Το να περνάτε καλά μαζί, να διασκεδάζετε και να αντιμετωπίζετε με χιούμορ τις καταστάσεις. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι σε μία σχέση κάνει τους συντρόφους πιο ευτυχισμένους και βοηθά στην μακροημέρευση της σχέσης.

 

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα