Αλλεργία στο καρπούζι: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Μια αλλεργία στο καρπούζι είναι σπάνια. Και αν το αλλεργικό άτομο δεν καταναλώνει συχνά αυτό το φρούτο, μπορεί και να μην το μάθει ποτέ.

Αλλά σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα, να εντοπίσετε το πρόβλημα και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

salata-karpuzi

Εδώ είναι όλες οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για την αλλεργία στο καρπούζι.

Αυτός ο τύπος αλλεργίας αναπτύσσεται συχνότερα κατά την παιδική ηλικία, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν να υποφέρουν κατά την ενηλικίωση. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγα λεπτά μετά την επαφή με το καρπούζι.

Αυτά είναι:

  • συνεχής βήχας
  • εξανθήματα
  • φαγούρα γλώσσα ή λαιμό
  • κράμπες ή πόνο στο στομάχι
  • ναυτία ή έμετος

Σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης, ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα αναφυλαξίας, όπως δυσκολία στην αναπνοή και κατάποση, ζάλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, έμετος ή οίδημα στο λαιμό, στο πρόσωπο ή τη γλώσσα. Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

emetos-agxos-pos-antimetopizetai

Εάν η αντίδραση είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά γίνεται για πρώτη φορά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, να συμβουλεύσει για τη θεραπεία και να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών αντιδράσεων. Αν χρειαστεί, θα σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο.

Είναι επίσης πιθανό ότι και τα μωρά είναι αλλεργικά στο καρπούζι, λέει η Medical News Today. Ακολουθήστε τις συμβουλές του παιδίατρου σας κατά τη στιγμή της διατροφικής διαφοροποίησης του παιδιού σας και εισαγάγετε σταδιακά τρόφιμα για να εντοπίσετε τυχόν αλλεργίες.

Τι να προσέχετε;

Έχει επιβεβαιώσει ο γιατρός σας τη διάγνωση; Εάν ναι, αποφύγετε τα προϊόντα που «συγγενεύουν» με το καρπούζι, όπως τα πεπόνια, τα αγγούρια και τα κουνουπίδια.

Επίσης, σε μερικούς ανθρώπους, άλλα φρούτα και λαχανικά όπως ακτινίδια, σέλινο, ροδάκινα, μπανάνες, πορτοκάλια, αβοκάντο, κολοκυθάκια, ντομάτες και παπάγια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Προσέξτε, λοιπόν, πολύ όταν τα καταναλώνετε.

Πηγή: santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 διατροφικοί (κι όχι μόνο) «μύθοι» για τις αλλεργίες!

Αλλεργία στα βρέφη: Ποια φάρμακα μπορεί να τις προκαλέσουν

Έχω ζάκχαρο. Μπορώ να τρώω καρπούζι και σταφύλι;

Σχετικά άρθρα