Μετατραυματικό άγχος ύστερα από ένα πρόβλημα υγείας: Πώς αντιμετωπίζεται;

Πρόσφατα πέρασα από το μαρτύριο μιας γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, η όποια προκλήθηκε από ένα πρόβλημα υγείας, το όποιο εμφανίστηκε ξαφνικά και κάποιοι γιατροί με έκαναν να πιστέψω ότι είναι κάτι σοβαρό (ενώ δεν είναι).

Ακόμη βρίσκομαι υπό θεραπεία και πηγαίνει καλά. Για να θεραπεύω την αγχώδη διαταραχή χρειάστηκε να πάρω Serosmin 2 x 37,5 mg ημερησίως και πλέον, όπως μου λέει και η ειδικός που με παρακολουθεί έχω θεραπευτεί και όλη αύτη η ταλαιπωρία ανήκει πια στο παρελθόν. Συνεχίζω την θεραπεία με το Serosmin κανονικά στις ίδιες ποσότητες και πάω πολύ καλά (η τελευταία κρίση άγχους που είχα ήταν πριν 2 μήνες). Έχω πλέον επανέλθει στην παλιά μου ζωή και κάνω πράγματα που έκανα και πριν.

Όμως φοβάμαι πολύ μην κάνει η διαταραχή την επιστροφή της. Όταν κάτι με αγχώνει στην καθημερινότητα μου τρομάζω, μήπως εξελίχθη σε διαταραχή. Το νιώθω πολύ πρόσφατο όλο αυτό και μερικές φορές μου έρχονται στο μυαλό μου αναμνήσεις από τα παλιά πολύ έντονα και αναστατώνομαι. Είναι φυσιολογικό αυτό; Ποια είναι η άποψη σας για αυτό το θέμα;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Εάν δεν έχεις ιστορικό αγχώδους διαταραχής το πιο πιθανό είναι οι οδυνηρές αυτές αναμνήσεις να διαλυθούν, με τον καιρό ,από το νου σου …

Αυτό που πέρασες ήταν Μετατραυματικό Στρες εξ αιτίας του ξαφνιάσματος με το πρόβλημα υγείας.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η βενλαφαξίνη (venlafaxine) που λαμβάνεις μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα του άγχους, αλλά η βασική αντιμετώπιση είναι η ψυχοθεραπεία που θα αποτρέψει τη διαιώνιση του μηχανισμού ανάκλησης του γεγονότος και προβολής του στο μέλλον.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Σχετικά άρθρα