Φυτικές και ζωικές πρωτεϊνες: Ποιες ωφελούν και ποιες βλάπτουν τον οργανισμό;

Οι πρωτεΐνες συντίθενται από αμινοξέα, εάν πολύ βασικό είδος θρεπτικών ουσιών απαραίτητων για τον οργανισμό. Επειδή, το σώμα μας δεν αποθηκεύει τα αμινοξέα αυτά, η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι, όμως, όλες οι πρωτεΐνες ίδια αξίας και σημασίας για τον οργανισμό, καθώς κάποιες κάνουν καλό και κάποιες μπορεί να τον βλάψουν.

Πού διαφέρουν οι ζωικές από τις φυτικές πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διατροφής. Βοηθούν στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των δομών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Πρόβλημα: το σώμα δεν αποθηκεύει πρωτεΐνες όπως και για άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να καταναλώνονται τακτικά από τα τρόφιμα. Βρίσκεται σε φυτά και ζώα, με κάποιες διαφορές.

Πράγματι, οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Το σώμα μας χρειάζεται 22 είδη αμινοξέων για να λειτουργήσει σωστά, αλλά δεν μπορεί να παράγει εννέα από αυτά, που ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά τα οξέα αποτελούν τις πρωτεΐνες. Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών, λοιπόν, είναι η περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα.

Μιλάμε για πλήρεις πηγές όταν η πρωτεΐνη περιέχει τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Παραδείγματα ζωικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινα κρέατα, πουλερικά και άλλες πηγές όπως αγριογούρουνο, λαγό και άλογο.

Για τις φυτικές, εστιάζουμε στα δημητριακά, κινόα, φαγόπυρο, φακές, ξηρούς καρπούς, φασόλια, όσπρια, ορισμένα φρούτα, αβοκάντο, σόγια, κάνναβη, ρύζι, μπιζέλια… Πολλοί άλλοι ξηροί καρποί, κόκκοι και λαχανικά περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών.

Προσοχή: Οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είναι ελλιπείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν τουλάχιστον ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, μερικές φυτικές τροφές είναι πλήρεις πηγές πρωτεϊνών, όπως η κινόα και το φαγόπυρο.

Είναι, επίσης, σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα διατροφικά χαρακτηριστικά των εν λόγω τροφίμων. Ορισμένες ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη Β12, οι οποίες δεν περιέχουν φυτικά τρόφιμα. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες.

Η ποσότητα των κορεσμένων λιπών, υψηλότερη για τα ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, ζυγίζει επίσης στις κλίμακες. Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος κάλυψης των διατροφικών αναγκών είναι η διαφοροποίηση των πηγών θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πρωτεϊνών.

Πηγή: santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα