Κανείς δε με στηρίζει στην οικογένειά μου. Νιώθω τόσο μόνη…

Είμαι 18 χρόνων και νιώθω τόσο μόνη μέσα στο σπίτι. Αν και έχω αλλά 3 αδέρφια, δεν με υποστηρίζουν. Πάντα προσπαθούν να με κοροϊδέψουν. Είμαι τρίτη στην οικογένεια αν και έχω ένα μικρότερο αδερφό 3 χρόνια πίστευα ότι θα με κατάλαβαινε το ότι δεν μου αρέσει να με κοροϊδεύουν… Ούτε τα σχολικά μου χρόνια ήταν καλά, καθώς είχα μερικά κιλά παραπάνω. Αν και ένιωθα χάλια στο σχολείο, γύρναγα και τα ίδια και στο σπίτι μου, όχι μόνο από τα αδέρφια μου αλλά κι από τους γονείς μου, με λέξεις που με στεναχωρούσαν (πχ. χοντρή, Ζαβό,Τι τρως όλην την ώρα κλπ.).

Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι με ενοχλεί πιο πολύ που δεν με υποστηρίζουν και δεν μου έχουν εμπιστοσύνη Πχ ξεκίνησα βόλεϊ και ήρθε ο μπαμπάς μου, με είδε και με έκοψε από την πρώτη μέρα. Δεν ήμουν καλή, λέει. Ενώ τα αδέρφια μου τα υποστηρίζουν (κάνουν μπάλα γυμναστήριο μπάσκετ) και λένε ότι είναι ικανοί. Δηλαδή εγώ δεν είμαι;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Κατανοώ πόσο δύσκολα και μοναχικά μπορεί να περνάς την καθημερινότητά σου, και σε βρίσκω πολύ θαρραλέα που αποφασίζεις να ζητήσεις βοήθεια και εκτός σπιτιού. Δυστυχώς πολλές φορές οι γύρω μας δεν μπορούν να καταλάβουν πώς νιώθουμε και τι αντίκτυπο έχουν οι συμπεριφορές τους σε εμάς.
Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να εκφράζεσαι και να λες τί σε ενοχλεί, με ευγενικό τρόπο να βάζεις το όριο σου, πχ. “Μπαμπά με στενοχωρείς βαθιά που δε με υποστηρίζεις, ή που δε με θεωρείς ικανή, αυτό μου κόβει τα φτερά”.

Στα αδέρφια σου μπορείς να πεις πόσο άσχημα νιώθεις όταν σου μιλάνε άσχημα και να τους πεις να σε βοηθήσουν ή να πείτε κάτι αστείο, ή να καταλάβουν πως περνάς δύσκολα. Να συνεχίσεις να πιστεύεις σε εσένα και ακόμη και τόσο καλή να μην είσαι για τους άλλους, είναι κάτι που δεν σε αφορά, να κάνεις στην ζωή σου πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη και περνάς καλά, και να προσπαθήσεις για εσένα να βελτιωθείς σε ό,τι αγαπάς, όχι για τους άλλους.

Εκφράσου, μίλα, δείξε τα συναισθήματά σου, διεκδίκησε να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να το απολαύσεις.

Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια

Σχετικά άρθρα