Πρώτη μέρα στον Παιδικό Σταθμό: Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας;

Έφτασε η ώρα για να κάνετε το… μεγάλο βήμα: να στείλετε το παιδί σας στον Παιδικό Σταθμό, στο σχολείο! Το καλοκαίρι ήταν μια ευκαιρία για να μάθει χωρίς πάνα και τώρα οι μέρες που ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί πλησιάζουν! Σε λίγο θα είναι η πρώτη μέρα του στο σχολείο! Θα είναι πλέον μεγάλος!

Πώς να το προετοιμάσετε;

Ήρεμη και χαλαρή προετοιμασία

Μέχρι τώρα ήταν όλη μέρα στο σπίτι και ξαφνικά πρέπει να περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του στο σχολείο και μάλιστα με άλλα παιδάκια! Νέο περιβάλλον, πολύς κόσμος, δασκάλες, κανόνες… Δύσκολα τα πράγματα… Πρέπει να το προετοιμάσετε σιγά σιγά στο σπίτι για τη νέα πραγματικότητα που θα βιώσει. Από την άλλη, στο σχολείο υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής: Θα το πηγαίνετε αρχικά για κάποιες ώρες ώσπου να συνηθίσει και να εγκλιματιστεί!

Τονίστε του ότι μπαίνει στον κόσμο των μεγάλων

Τα μικρά παιδιά ανυπομονούν να μπουν στον κόσμο των μεγάλων! Οπότε είναι καλό να το χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί πιο εύκολα και να εγκλιματιστεί στη νέα πραγματικότητα που θα είναι δύσκολη για εκείνο… Πλέον η μέρα του δεν θα είναι μόνο παιχνίδι. Θα έχει και άλλα πράγματα, θα είναι… μαθητής! Θα έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με κανόνες και δεν θα γίνεται συνεχώς το δικό του. Αλλά έτσι συμβαίνει όταν είσαι μεγάλος! Αν είναι μοναχοπαίδι, τότε σίγουρα θα εγκλιματιστεί πιο αργά και θα δυσκολευτεί περισσότερο…

Δώστε του σαφείς πληροφορίες για το πρόγραμμα

Ποιος θα το πηγαινοφέρνει το πρωί και το απόγευμα, τι θα τρώει, τι παιχνίδια μπορεί να έχει, τι δραστηριότητες έχει εκεί, τι θα συμβεί αν θέλει τη μαμά του, αν μαλώσει με κάποιο παιδάκι, αν είναι άρρωστο. Συζητείστε μαζί του για τα πάντα και διαφωτίστε το. Διαβεβαιώστε το ότι δεν το εγκαταλείπετε αλλά ότι όπως εσείς πηγαίνετε δουλειά, εκείνο πηγαίνει σχολείο…

Η προσαρμογή

Η προσαρμογή του κάθε παιδιού εξαρτάται από τον χαρακτήρα του, από τα μέχρι τώρα βιώματά του, από τη δασκάλα του και φυσικά από τη δική σας επίβλεψη, φροντίδα και ασφάλεια. Υπάρχουν παιδάκια που προσαρμόζονται δύσκολα και περνούν το μεγαλύτερο διάστημα στο σπίτι. Να είστε κοντά στο παιδί σας, να συζητάτε με τη δασκάλα του και όλα θα μπουν σε μια σειρά. Αργά ή γρήγορα!

Ν.Κ

Με πληροφορίες από parents.fr

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα