Χορτόπιτα με φέτα και αρωματικά χόρτα

Μία εκπληκτική πίτα που μυρίζει Ελλάδα. Μυρώνια, καυκαλήθρες και όποιο άλλο αρωματικό χόρτο βρείτε, προσθέστε το. Να στραγγίζετε καλά τα χόρτα για να μην νωτίζουν τα φύλλα.

Υλικά

• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
• 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
• 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο
• το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια
• 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
• 300 γραμ. φέτα (τρίμμα)
• 2 κ.σ. αλάτι
• 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη χορτόπιτα με φέτα και φύλλο κρούστας, πλένοντας και στραγγίζοντας πρώτα όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.

Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τ’ ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να σταθούν για 15΄-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Θα μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.

Προσθέτουμε τη φέτα και τριμμένο πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 36 εκ., στρώνουμε ένα ένα φύλλο σουρωτά και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο καθένα χωριστά. Κάτω βάζουμε 6 φύλλα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, σουρωτά, ραντίζοντας ένα ένα με ελαιόλαδο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.

Χαράζουμε τη χορτόπιτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνουμε σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.

Πηγή: argiro.gr

Σχετικά άρθρα