«Ώρα μηδέν» για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από έντονες ζυμώσεις

Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία με την Κεντρική Επιτροπή να έχει τώρα τον λόγο.

Επικρατέστερος και μάλλον ο μοναδικός υποψήφιος ο Πάνος Σκουρλέτης που φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων των τάσεων. Αν θα υπάρξουν εκπλήξεις αυτές θα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των λευκών ψήφων, ωστόσο μετά από αρκετά 24ωρα ζυμώσεων η πιθανότητα να καταγραφούν σημαντικές διαφοροποιήσεις έχει εξανεμιστεί.

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη είναι υψηλής συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας καθώς παρόλο που ήταν στους πρώτους τη τάξει υπουργούς, πολύ συχνά εξέφραζε τη διαφωνία του – χωρίς ποτέ φυσικά να φτάσει σε ρήξη – με ουσιαστικές επιλογές της κυβέρνησης εκπροσωπώντας την «αριστερή συνείδηση» του κόμματος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπήρξε η επικοινωνιακή αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ως εκπρόσωπος Τύπου και είναι ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στα στελέχη και τα απλά μέλη. Επιπλέον, τα σενάρια που ήθελαν τον κ. Σκουρλέτη να μην επιθυμεί τη μετακίνησή του στο κόμμα ή τον πρωθυπουργό να εξετάζει άλλες υποψηφιότητες δεν επιβεβαιώνονται.

Προτεραιότητα του νέου γραμματέα θα είναι η αναδιάρθρωση του κόμματος, η προετοιμασία για τις τριπλές κάλπες του 2019, το άνοιγμα σε νέα μέλη, η οικοδόμηση ευρύτερων συμμαχιών στην κοινωνία και η εκπροσώπησή τους.

Επιθυμία του Πάνου Σκουρλέτη είναι το κόμμα να λαμβάνει μέρος στις κρίσιμες αποφάσεις ειδικά μετά την έξοδο από τα μνημόνια και να έχει το ειδικό βάρος των μεγάλων επιλογών. Κατά την άποψή του, όπως την εξέφρασε σε αρκετές παρεμβάσεις του, το κόμμα θα πρέπει να είναι ενιαίο και ο πραγματικός χαρακτήρας των τάσεων θα πρέπει να εκφράζεται μέσα από τα συλλογικά όργανα και όχι με προσυνεννοήσεις.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι τόσο το κόμμα όσο και το νέο υπουργικό να χαράξουν την μεταμνημονιακή πολιτική της χώρας και μέσα από αυτήν να εκφραστεί το «νέο» απέναντι στο «παλιό και διαπλεκόμενο σύστημα».

Η αλλαγή του γραμματέα στο κόμμα θα «ξεκλειδώσει» και τις ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.

 

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα