Βάσεις 2018: Πώς ενισχύονται τα παιδιά οικογενειών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές

Την υπουργική απόφαση για τα μέτρα ενίσχυσης των παιδιών οικογενειών που επλήγησαν κατά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική υπέγραψε μερικές ημέρες πριν την ανακοίνωση των βάσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Μεταξύ των μέτρων είναι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια καθ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, οι μετεγγραφές πυρόπληκτων φοιτητών καθώς και η διαμονή σε φοιτητικές εστίες και λέσχες των Ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν.

Έτσι οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου του τρέχοντος σχολικού έτους 2017-2018 ή πρόκειται να συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 εισάγονται σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων.

Για την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι., παρέχεται είκοσι τοις εκατό (20%) προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ύστερα από την προσαύξηση να συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με τα μόρια του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με προσαύξηση βαθμού (παρ. 1γ΄ άρθρου 16 ΠΝΠ) υποβάλλονται έως τις 15/9/2018 στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα όπου ο υποψήφιος υπέβαλε αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση- δήλωση υπαγωγής στην ευνοϊκή διάταξη.

2. Κωδικός υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές ή θα συμμετέχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές.

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα, από την οποία να προκύπτει ο τόπος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου. Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται εάν επήλθε θάνατος γονέα εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018).

5. α) Υπεύθυνη δήλωση ότι η μόνιμη κατοικία (1η κατοικία) έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη ή ότι η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018). Σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την κατάθεση της αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, οφείλει ο δικαιούχος να προσκομίσει και σχετική βεβαίωση του οικείου δήμου από την οποία να αποδεικνύονται οι ως άνω υλικές καταστροφές άλλως διαγράφεται από το Τμήμα Α.Ε.Ι., στο οποίο ενεγράφη εξ’ αιτίας της προσαύξησης.Στην περίπτωση αυτή, εάν συγκεντρώνει χωρίς την προσαύξηση ικανό αριθμό μορίων για την εισαγωγή σε άλλη Σχολή, Τμήμα, εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α., σύμφωνα με τις επιλογές του στο μηχανογραφικό, εγγράφεται σε αυτό.

β) Δήλωση Ε1 του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας ή βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. από την οποία να προκύπτει η έδρα της επιχείρησης, αν επικαλείται καταστροφή επιχείρησης, ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση ανήκει στον γονέα στη δήλωση του οποίου το τέκνο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος ή στον έτερο γονέα.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα