Αυτοπεποίθηση: Δεν αντέχω την αρνητική κριτική των άλλων

Ήθελα να σας ρωτήσω τι πρέπει να κάνω για να μαθαίνω τον εαυτό μου. Διότι όταν συμπεριφέρομαι άσχημα σε κάποιον δε το θα καταλαβαίνω πάντα ή δεν θα το θυμάμαι. Κι όταν μου το λένε, νιώθω άσχημα και ενοχές κι έτσι νευριάζω με τον εαυτό μου.

Επίσης φοβάμαι τη κριτική των άλλων, φοβάμαι μήπως θα πουν κάτι που ξέρω ότι θα με επηρεάσει και θα το σκέφτομαι για ώρα μετά… Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Χατζηαναστασίου, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια υπαρξιακής Προσέγγισης

Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε σημασία και να μας νοιάζει το πώς κάνουμε τους άλλους γύρω μας να νιώθουν, το πόση ενσυναίσθηση, δηλαδή, διαθέτουμε,καθώς αυτή είναι ένα σαφές -πολύ συχνά- καθρέφτισμα για εμάς τους ίδιους και την ποιότητά μας. Επομένως είναι μες το πρόγραμμα κάποιες φορές, παρά τη θέλησή μας και δίχως πρόθεση, να δυσαρεστήσουμε και να στεναχωρήσουμε με τη συμπεριφορά μας κάποιον. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμο να δεχόμαστε το εκάστοτε λάθος μας, ν’ ακούμε αυτό που άλλος έχει να μας επισημάνει και να μας εκφράσει και να σεβόμαστε το συναίσθημα που του προκαλέσαμε, δίχως να το ακυρώνουμε και δίχως ν’ αμυνόμαστε. Αλλά δίχως ν’ ακυρώνουμε και τους εαυτούς μας, συνάμα.
Αυτό στην πράξη θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής: όταν ο άλλος μας δείχνει τη δυσαρέσκειά του, ν’ απαντάμε για παράδειγμα κάπως έτσι: “λυπάμαι που σ’ έκανα να αισθανθείς άσχημα, δεν το ήθελα. Τι θα μπορούσα να κάνω για να το διορθώσω;” αντί του συνηθισμένου “δε με νοιάζει, δε φταίω εγώ!”.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να σεβόμαστε και να δεχόμαστε το συναίσθημα του άλλου που προκλήθηκε από κάποια δική μας άστοχη ενέργεια, δίχως αυτό να το εκλαμβάνουμε ως δική μας προσωπική αποτυχία ή αναξιότητα. Καλύτερα ως ερέθισμα προσωπικής βελτίωσης.
Λάθη κάνουμε όλοι, εξάλλου. Η διαφορά εντοπίζεται στο πώς τα διαχειριζόμαστε και τα αποδεχόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι. Και να μην ξεχνάμε ότι και οι άλλοι συχνά ίσως να παρεξηγούνται πολύ εύκολα. Παρόλα αυτά εμείς μπορούμε να δείχνουμε ενσυναίσθηση και κατανόηση για τη δική μας αυτοβελτίωση, αλλά και για την καλύτερη συμβίωση με τους σημαντικούς μας άλλους, χωρίς ενοχές και πιέσεις και χωρίς να χάνουμε τον χαρακτήρα μας.

Μαρία Χατζηαναστασίου,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Υπαρξιακής Προσέγγισης
6986245679,
[email protected]

 

Σχετικά άρθρα