Εθισμός στη ζάχαρη: «Τι θα πάθω αν κόψω τα γλυκά εντελώς»;

Tι μπορεί να πάθει κάποιος αν σταματήσει να τρώει ζάχαρη. Τρώω πάρα πολλή ζάχαρη και όσες φορές προσπάθησα να την μειώσω, απέτυχα. Μήπως να την κόψω τελείως, όπως κόβουν οι καπνιστές το τσιγάρο;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο με κενές θερμίδες δηλαδή στερείται θρεπτικών συστατικών. Όσο και αν έχει δαιμονοποιηθεί η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί προβλήματα υγείας. Όλες οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες τελικά μεταβολίζονται σε γλυκόζη το ένα συστατικό της ζάχαρης (το άλλο είναι η φρουκτόζη).

Οι «υγιεινές» εναλλακτικές της ζάχαρης όπως τεχνητά γλυκαντικά, φρουκτόζη, μαύρη ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι αγαυης κτλ πολλές φορές ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πχ γαστρεντερικά συμπτώματα, αύξηση τριγλυκεριδίων και λιπώδες ήπαρ.
Σαφώς η υπερκατανάλωση εις βάρος άλλων θρεπτικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη και αύξηση σωματικού βάρους με όλα τα δεινά της παχυσαρκίας πχ διαβήτης, καρκίνος, κλπ.
Όσο δαιμονοποιούν κάποια τρόφιμα τόσο τα θέλουμε περισσότερο. Τα γλυκά το απολαμβάνουμε για τέρψη όχι για θρέψη ή να χορτάσουμε.
Θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις την φυσική γεύση των τροφίμων χωρίς να την σκεπάζει καμία γλυκιά γεύση μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα της, ώστε η διατροφή σου να έχει «χώρο» για θρεπτικές τροφές.
Ενίσχυσε την διατροφή σου με φρούτα ξηρούς καρπούς και πηγές μαγνησίου πχ μπανάνα. Απόφυγε να έχεις στο σπίτι γλυκά και λιχουδιές αλλά μια με δυο φορές την εβδομάδα, χωρίς τύψεις φρόντιζε να απολαμβάνεις ένα μικρό γλυκό μετά από γεύμα ή σνακ, ώστε να πάρεις μόνο την απόλαυση από το γλυκό χωρίς υπερκατανάλωση.

 

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

Σχετικά άρθρα