Αποφυλάκιση Φλώρου: Τι λέει ο ψυχίατρος που υπέγραψε τη γνωμάτευση;

Στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η διαδικασία των γνωματεύσεων προς τους κρατούμενους αναφέρεται ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αθανάσιος Δουζένης, που υπέγραψε τη γνωμάτευση για την «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή» του καταδικασθέντος σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο Energa, Άρη Φλώρου.

«Στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού το επιστημονικό προσωπικό αντιμετωπίζει τους νοσηλευόμενους αποκλειστικά και μόνο ως ασθενείς» σημειώνει μιλώντας στις εφημερίδα «Τα Νέα».

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να ζητήσει μία γνωμάτευση ώστε να περάσει από ΚΕΠΑ. Μετά το σχετικό αίτημα ο γιατρός περιγράφει το πρόβλημα του ασθενούς, τη θεραπεία που έχει συστήσει και παράλληλα περιγράφει κατά πόσο η πάθησή του τον επιβαρύνει» διευκρινίζει και συνεχίζει: «Όλες οι γνωματεύσεις εκδίδονται από γιατρούς του Δημοσίου και είναι τεκμηριωμένες».

Εκφράζει τον έντονο «προβληματισμό» του και τη «στενοχώρια» του για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τονίζει ότι το ιατρικό απόρρητο στην άσκηση της ιατρικής αποτελεί υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό αποφεύγει να αναφερθεί στην διαγνωσμένη ψυχιατρική πάθηση του 39χρονου επιχειρηματία.

Πάντως δίνει ιδιαίτερη σημασία στο δεύτερο σκέλος της διαδικασίας, τον ρόλο δηλαδή της τριμελούς επιτροπής που απαρτίζεται από ειδικευόμενους γιατρούς: «Η επιτροπή βλέπει τους ασθενείς» ενώ σε άλλο σημείο συμπληρώνει ότι το ποσοστό αναπηρίας υπολογίζεται αθροιστικά.

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

«Το πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι βρισκόμαστε στις φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Έρχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη», αναφέρει ο κ. Δουζένης, επιβεβαιώνοντας ότι του χορήγησε βεβαίωση, γράφοντας σε αυτήν «αυτά που πίστευε ως γιατρός» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί μάλιστα ότι πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα και το ίδιο έπραξε και τώρα, όπως θα έκανε σε κάθε κρατούμενο. «Όποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Όχι βέβαια», τονίζει.

Πηγή: topontiki.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X