Φωτοβολταϊκά πάρκα ως καταφύγια της άγριας ζωής

Ολοένα και περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με την ανάπτυξη έρχεται όμως και ηαμφισβήτηση και στην προκειμένη περίπτωση το εύλογο ερώτημα εάν τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας μπορούν να συμβαδίσουν με το στόχο της αειφορίας ή εάν απαιτούν μεγάλες επιφάνειες γης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καλύτερους σκοπούς.

Το ερώτημα εν μέρει απαντάται με την εκμετάλλευση της ίδιας έκτασης γης για πολλαπλές χρήσεις.

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι μια από τις λύσεις που καλύπτουν την παραπάνω συνθήκη -παραγωγή ενέργειας παράλληλα με στέγαση- όπως και η καλλιέργεια εδώδιμων φυτών που μεγαλώνουν στη σκιά και μπορούν να φυτευθούν κάτω από φωτοβολταϊκές συστοιχίες.

Ηλιακά πάρκα ως φυσικά καταφύγια

Μια διαφορετική προσέγγιση είναι ο σχεδιασμός των φωτοβολταϊκών πάρκων ως φυσικά καταφύγια ή με άλλα λόγια ως περιοχές προστασίας της φύσης.

Η βρετανική εταιρεία Ecotricity έχει ήδη κατασκευάσει ένα υβριδικό φωτοβολταϊκό και αιολικό πάρκο που παράλληλα φιλοξενεί καλλιέργειες ανθέων που προσελκύουν τις μέλισσες.

Επίσης, η Solarcentury μια ακόμα βρετανική εταιρεία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ συνεργάζεται με την ΜΚΟBumblebee Conservation Trust (BBCT) για να μετατρέψει τα φωτοβολταϊκά της πάρκα σε καταφύγιο για μέλισσες και άλλους επικονιαστές και έτσι να ενθαρρύνει την φιλική προς τις μέλισσες κηπουρική και καλλιέργεια της γης εν γένει στις κοντινές περιοχές.

Όπως δηλώνει ο Φρανς Βαν Ντεν Χόιβελ, διευθύνων σύμβουλος της Solarcentury “όποτε αναπτύσσουμε ένα ηλιακό πάρκο, φυτεύουμε παρτέρια αγριολούλουδων με μείγματα ενδημικών σπόρων με στόχο να προσελκύσουμε τις μέλισσες. Τα φωτοβολταϊκά μας πάρκα συνήθως είναι περιφραγμένα και εγκατεστημένα σε απομονωμένες περιοχές ώστε να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για την αγρια ζωή. Έτσι, εκτός από την παραγωγή καθαρής ενέργειας συμβάλλουν στην αναγέννηση της μέλισσας”.

Solarcentury και BBCT σχεδιάζουν να εμπλέξουν τις τοπικές κοινότητες στα σχέδιά τους ώστε να καλλιεργούν φυτά που θα συμβάλλουν στην προστασία και τη διατήρηση της απειλούμενης με εξαφάνιση μέλισσας.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα