Θυσία για όλους η μητέρα μου. Φοβάμαι πως η ζωή της θα φύγει χωρίς να χαρεί!

Το πρόβλημα  που  έχω  είναι  με την μητέρα  μου.  Αντιμετωπίζει  πολλά  ψυχολογικά  προβλήματα  που  απορρέουν  από  την άσχημη  παιδική  της ηλικία. Από τη μεριά  των γονιών  της, που έχουν γεράσει πια, από έναν αδερφό  που εξαρτάται  οικονομικά  από εκείνη,  από την όχι καλή σχέση  με  τον πατέρα  μου και  τέλος  από  μια πεθερά, η οποία  μένει στο  διπλανό  σπίτι  δημιουργώντας  συνεχώς προβλήματα.

Όπως  καταλαβαίνετε  αυτά είναι  πολλά  για  να τα διαχειριστεί  ένα μυαλό… Συνεπώς έχει  ξεσπάσματα  τα οποία  δεν  μπορώ  να  διαχειριστώ  και  γενικότερα  δεν  ξέρω  πως να την βοηθήσω.  Οι καταστάσεις  που  ζούμε  οικογενειακώς τα τελευταία  15 χρόνια  είναι  παγιωμένες  και οι εντάσεις  επαναλαμβανόμενες.

Από  παιδάκι τη θυμάμαι  μονίμως θλιμμένη,  εκνευρισμένη και  ξεσπά κυρίως  σε εμένα γιατί  είμαι  ο μόνος  άνθρωπος  που  είναι  κοντά  της για  να  την ακούσει.  Φυσικά  έχουμε  πάει 3-4 φορές  σε ψυχίατρο  και  σε ψυχολόγο  χωρίς  όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.  Φοβάμαι  πως η ζωή της θα περάσει και  θα φύγει  έτσι…. έχοντας  την  έννοια  των άλλων,  πνιγμένη στα δικά  τους προβλήματα.  Πραγματικά,  δεν  ξέρω  πως να  την  σώσω από αυτήν την κατάσταση  που βιώνει  καθημερινά.

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Αντιλαμβάνομαι την πολυπλοκότητα και την δυσκολία της κατάστασης που μας περιγράφετε.

Αρχικά αυτό που θα πρότεινα είναι να επιλέξετε εσείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή ψυχολόγο που να είναι και οικογενειακός ψυχοθεραπευτής έτσι ώστε ο προσανατολισμός του να είναι γύρω από την οικογένεια, ώστε να σας βοηθήσει περισσότερο στην ανάλυση του αιτήματός σας και στην επεξεργασία του.

Έπειτα θα πρότεινα το ίδιο και για την μητέρα σας, να δει και εκείνη κάποιον οικογενειακό θεραπευτή και να κάνει θεραπεία, ξεχωριστά όμως από τη δίκη σας.

Καθώς, θεωρώ πως ένα σημαντικό ζήτημα είναι να βγείτε από τον ρόλο της ευθύνης απέναντι στην μητέρα σας και να αναλάβει η ίδια να βοηθήσει τον εαυτού της και εσείς να δείτε τη δίκη σας ζωή.

Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό να θυμάστε είναι πως δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν άλλο, παρά μόνο ο καθένας από εμάς να βοηθήσει τον εαυτό του!

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα