Βασικοί κανόνες για να γίνεις κι εσύ μια… ζεν μαμά!

Ζεν μαμά; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Υπάρχει… ηρεμία από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα; Κακά τα ψέματα… Το να είσαι μανούλα και να έχεις τα παιδάκια σου να τρέχουν και να φωνάζουν όλη μέρα μέσα στο σπίτι είναι μεν κάτι που μπορεί να σε κάνει να τα καμαρώνεις, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κάποιες φορές θα σε φέρνει στα όρια σου.

Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να παραμένεις ήρεμη ακόμα κι όταν γύρω σου «γκρεμίζεται το σύμπαν» από τις φωνές και την ενέργεια των μικρών πλασμάτων που έχεις στο σπίτι;

Διάβασε παρακάτω και δες μερικούς βασικούς κανόνες για να το πετύχεις.

Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά

Όσο κι αν έχεις στο μυαλό σου κάποια συγκεκριμένα μητρικά πρότυπα, όπως για παράδειγμα της μητέρας, σου πρέπει επιτέλους να παραδεχτείς ότι η τέλεια μαμά δεν υπάρχει! Άρα θα πρέπει να απαλλάξεις τον εαυτό σου από το… φορτίο αυτό, που μόνο με άγχος σε επιβαρύνει και κάνει την κατάσταση μάλλον χειρότερη. Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι είσαι κουρασμένη και, επίσης, είναι απολύτως φυσιολογικό να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου.

Πάρε (λίγο) χρόνο για τον εαυτό σου

Ακόμα κι αν στο σπίτι σου επικρατεί ένα μικρό χάος, μην διστάζεις να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και 5 λεπτά που θα αφιερώσεις σε σένα για να κάνεις ή να δεις κάτι που σου αρέσει, σε ανακουφίζει από το άγχος, την πίεση και τα τεντωμένα νεύρα.

Ζήτα βοήθεια

Εάν είσαι από τις μανούλες που θέλουν μόνες τους να κρατάνε τα παιδάκια τους και να μην αφήνουν κάποιον άλλο να τα επιβλέπει ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Είναι πολύ καλό αυτό που κάνεις, όμως δεν είναι ντροπή να ζητήσεις από κάποιον κοντινό σου άνθρωπο να τα κρατήσει για λίγο. Επίσης, μπορείς – εφόσον είναι σε κατάλληλη ηλικία – να αρχίσεις να μοιράζεις στα μικρά σου εύκολες και καθημερινές δουλίτσες μέσα στο σπίτι, π.χ. να στρώσουν το τραπέζι.

Βάλε κανόνες

Το να βάλεις κάποιους κανόνες στα παιδιά σου και στην καθημερινότητά τους μέσα στο σπίτι, δεν είναι κάτι κακό. Δεν σημαίνει ότι γίνεσαι αυστηρή ή ότι προσπαθείς να τα τιμωρήσεις. Είναι πολύ καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο για κάθε μέρα, κάτι που κάνει καλό και στα ίδια τα παιδιά, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

 

Αγάπησε τις ατέλειες της ζωής σου

Ναι, τα παιδάκια σου σε βγάζουν από τα ρούχα σου, προκαλούν τσακωμούς με τον σύντροφό σου και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου. Μην ανησυχείς… Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς τις ατέλειες της ζωής σου, αφού ως γνωστό… ουδείς τέλειος! Απόλαυσε τις στιγμές με τα παιδάκια σου και τον σύντροφό σου και σίγουρα θα νιώσεις πιο χαλαρή και πιο ευτυχισμένη.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 πράγματα που κάθε καλή μαμά θέλει να… βγάλει από την καθημερινότητά της!

Οι τρεις βασικές αρχές της καταπληκτικής μαμάς

Οι 10 φράσεις που δε θα σταματήσω ποτέ να λέω στο παιδί μου!

 

 

Σχετικά άρθρα