Ο ανασχηματισμός έγινε… γυναικεία υπόθεση: 4 δικηγορίνες, μία κτηνίατρος και η όμορφη Κατερίνα Νοτοπούλου που έγινε υφυπουργός από τα 30!

Γυναικεία υπόθεση θα μπορούσαμε να πούμε ο ανασχηματισμός με 6 από τα νέα μέλη της κυβέρνησης να είναι γένους θηλυκού. Την μεγαλύτερη προσοχή από τις 6 κυρίες τράβηξε η Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία έγινε υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης σε ηλικία μόλις 30 χρονών καθιστώντας την το νεότερο μέλος της Κυβέρνησης.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι 4 από τις έξι γυναίκες είναι απόφοιτες Νομικής ενώ στην παρέα τους υπάρχει μία ψυχολόγος και μία κτηνίατρος. Κάποια ονόματα φυσικά τα έχουμε ξανακούσει όπως εκείνα της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και φυσικά της Κατερίνας Παπακώστα. Η τελευταία μάλιστα σε κάποιους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένου ότι συμμετείχε και παλιότερα σε κυβέρνηση αλλά με τη Νέα Δημοκρατία.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα βιογραφικά τους και την πορεία που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα.

Θεσσαλονίκη #dreamcity Working_on_the_future ????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κατερίνα Νοτοπούλου (@notopoulou_katerina) στις


Κατερίνα Νοτοπούλου: Ο «Βενιαμίν» της Κυβέρνησης

Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε μόλις το 1988 και είναι το μικρότερο σε ηλικία μέλος της κυβέρνησης. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη -αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης- και σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας.

Η Κ. Νοτοπούλου είναι στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Μέλος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», και εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014.Με συμμετοχή στα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης, έχει υλοποιήσει καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Από το Νοέμβριο του 2016 ο Αλέξη Τσίπρας της εμπιστεύτηκε τη θέση της προϊσταμένης του γραφείου της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στο προσκήνιο είχε βγει με την ανάρτηση που είχε κάνει την Πρωτομαγιά όπου επέλεξε την εικόνα από μία καθαρίστρια που ένα ανδρικό χέρι της βουτούσε το κεφάλι μέσα σε έναν κουβά!

 

Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πάνο Καμμένο

marina-chrysovelonh
Φωτογραφία: Facebook/ Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η νέα υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη γεννήθηκε το έτος 1962 και κατοικεί μόνιμα στον Βόλο.
Από το έτος 1986 είναι μάχιμη δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Βόλου και ασχολείται με όλους τους κλάδους του Δικαίου.

Φοίτησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και έχει γνώσεις Γερμανικών.

Τον Μάιο 2012 καθώς και στις επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο του έτους 2012 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας, με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ήταν υποψήφια αλλά δεν επανεκλέχτηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015. Συμμετείχε ως κορυφαίο στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ και ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έως τον Φεβρουάριο του 2016. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 ήτσν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ελπίζω στην αρχή αυτής της μεταμνημονιακής εποχής, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.»

olympia-teligioridou
Φωτογραφία: Facebook/Olimpia Teligioridou

Κτηνίατρος, εθελόντρια Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας, Κυνοκομείου Καστοριάς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και Αρκτούρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, είναι η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Γεννήθηκε το 1966 στη Καστοριά, σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996. Το 1998 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Εντάθηκε ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου.

 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Κάτι από παλιό ΠΑΣΟΚ

mariliza-ksenogiannakopoulou
Φωτογραφία: Facebook/Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Μεσσηνία.

Είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο-Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).
Διετέλεσε υπουργός Υγείας (2009-2010), αν. υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2010-2012) και βουλευτής Β΄ Αθήνας (2007-2012). Διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής (2004-2007) και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006).

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 10-2-2012 γιατί διαφώνησε με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Την 1η Νοεμβρίου 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, λόγω διαφωνίας της με τα νέα μέτρα και τη συνολική πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ξεκίνησε να εργάζεται, το 1986, ως επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στα επόμενα χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπιστεύτηκε για τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων(1989-1991) και στην Σοσιαλιστική Διεθνή (1990-1992). Από το 1991 έως το 1995 εργάστηκε ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1995-1999).

Από το 2002 έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, διετέλεσε γενική γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Μυρσίνη Ζορμπά: Από το ΕΚΕΒΙ στο υπουργείο Πολιτισμού

myrsinh-zormpa
Φωτογραφία: Facebook/ Myrsini Zorba

Με θητεία στο χώρο του βιβλίου, η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρίνη Ζορμπά, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής (2000-2004), που κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα (1949) και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1972). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).
Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).
Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος.

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.
Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

 

Κατερίνα Παπακώστα: Και κάτι από …ΝΔ

katerina-papakwsta
Φωτογραφία: Facebook/@katerinapapakosta.gr

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα υπήρξε βουλευτής της ΝΔ έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Το 1997 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. καθιστώντας την τη μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο. Το 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ.

Διετέλεσε Α’ Αντιπρόεδρος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος.
Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκη.

Όπως έγινε γνωστό η Κατερίνα Παπακώστα έχει ιδρύσει καινούριο κόμμα. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2018 η Κατερίνα Παπακώστα κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (Ν.Ε.Ο.). Σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα κόμμα που τοποθετείται στην κοινωνική κεντροδεξιά και έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα.

Είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Εμπορικό & Φορολογικό Δίκαιο.

Η Κατερίνα Παπακώστα γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Σιδηρόπουλο και μητέρα δύο παιδιών.

collage-anaschhmatismos

Σίγουρα τα πολλά γυναικεία ονόματα που μπήκαν στην κυβέρνηση με τον τελευταίο ανασχηματισμό μπορεί για κάποιους να σηματοδοτούν την εξίσωση αντρών και γυναικών και τα θετικά βήματα στη χειραφέτηση της γυναίκας. Άλλοι και άλλες πάλι μπορεί να σπεύσουν να πουν ότι όσο περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις κλειδιά τόσο καλύτερα θα πηγαίνουν τα πράγματα. Φυσικά στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνοι που θυμούνται γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για τη σκληρότητά του με τρανό παράδειγμα εκείνο της… Θάτσερ. Μάλλον στην τελική μεγαλύτερη σημασία έχει η πολιτική της κάθε κυβέρνησης και του κάθε κόμματος και όχι αν τα μέλη τους κυκλοφορούν με κοστούμι ή …ταγιέρ.

Σχετικά άρθρα