Ο 52χρονος Ξενοφών ρωτά

«Παίρνω αναπηρική από τον ΟΓΑ. Παράλληλα δουλεύω και κολλάω ένσημα. Δικαιούμαι συμπληρωματική σύνταξη»;

Είμαι συνταξιούχος του ΟΓΑ από αναπηρία από το 1994. Όλο αυτό το διάστημα σχεδόν δούλευα και κολλούσα ένσημα σαν συνταξιούχος. Μπορώ με τα ένσημα που έχω να πάρω συμπληρωματική σύνταξη;

Στα ερωτήματά σας απαντά ο εργατολόγος, Λεωνίδας Παππάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι

ΕΡΩΤΗΣΗ:Έχω υποβάλλει στις  2.8.17 αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ με 40 χρόνια μαζί με τα πλασματικά και ηλικία 62 συν. Από 1.1.2002 έως 1.8.17  έχω 4.667 ημέρες πραγματικής και προαιρετικής ασφάλισης. Παράλληλα εξαγόρασα 1.812 ημέρες πλασματικής ασφάλισης. Για να υπολογίσω τον συνταξιοδοτικό μισθό διαιρώ της όπως υπολογίζοντα από τον νόμο αποδοχές με ποιο συνολικό χρόνο ασφάλισης στην περίπτωση μου; Τις 4.667 ημέρες; Το άθροισμα 4.667 συν 1812; Ή κάτι άλλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σωστά, απλά θα υπολογίζετε και δώρα-επιδόματα για τον χρόνο πραγματικής ασφάλισης (350 ημέρες τον χρόνο, όχι 300)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουμε το δικαίωμα να αποποιηθούμε μια σύνταξη χηρείας του ΙΚΑ, η οποία χορηγήθηκε το 1998 αλλά ο συνταξιούχος δεν πείρε χρήματα, τουλάχιστον από το 2004 μέχρι σήμερα. Και μάθαμε τώρα για αυτήν την σύνταξη. Η δικαιολογία του ΙΚΑ είναι ότι μας έψαχναν και δεν μας έβρισκαν. Είναι ασφαλισμένος του γερμανικού φορέα και μια αλλαγή τώρα θα ήταν τεράστια πληγή για το συμφέρων του, αφού είναι 95 χρονών και ζει σε ίδρυμα. Θέλουμε να αρνηθούμε έστω την αναδρομική πληρωμή και να μείνει η ασφάλιση περίθαλψης  του ως έχει στον γερμανικό φορέα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κανονικά δεν επιτρέπεται αποποίηση χορηγηθείσας σύνταξης. Ο ισχυρισμός θα πρέπει να είναι ότι ποτέ δεν χορηγήθηκε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω 7500 ένσημα ΙΚΑ. Είμαι 59 χρονών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη; Πλήρη ή μειωμένη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Πλήρη στα 67 ή μειωμένη στα 62, εάν έχουμε 100 ένσημα/έτος την τελευταία 5ετία πριν το έτος υποβολής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω έτος πρώτης ασφάλισης 1981 σε ΙΚΑ  πάρε ΟΓΑ. Πότε βγαίνω στη σύνταξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στα 62 με 40 χρόνια (ΟΓΑ + ΙΚΑ + πλασματικά), αλλιώς στα 67.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι γεννημένη το Μάιο 1961 και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα συνεχόμενα από το 1980. Έχω 2 παιδιά γεννημένα, 1992 και 1994 αντίστοιχα. Νομίζω ότι με πλήρη σύνταξη μπορώ να βγω στα 58 (μητέρα με ανήλικο τέκνο). Θα μείνω χωρίς δουλειά και σκέφτομαι να καταθέσω για σύνταξη ένα χρόνο νωρίτερα . Ενημερώστε με πρώτον αν η μείωση θα είναι μεγάλη και  δεύτερον αν ισχύει ότι βγαίνει νωρίτερα η σύνταξη αν δεν πάρεις τη προσωρινή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύνταξη στα 58 πλήρη ή μειωμένη άμεσα, όποτε θέλετε. Δεν ισχύει αυτό με την προσωρινή. Μείωση 115€.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω βγει σε σύνταξη από το Δημόσιο το 2010 σαν καθηγητής Μ.Ε μηχανικός. Έχω πληρωμένες εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ στη Κ.Σ. 24 χρόνια. Μου απάντησαν από ΤΣΜΕΔΕ ότι δεν δικαιούμαι προσωρινή σύνταξη γιατί ήδη παίρνω από το δημόσιο. Τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σωστά, θα περιμένετε κατευθείαν την οριστική

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X