Κρίσεις πανικού: «Ο φόβος για το μέλλον κάνει το παρόν μου βασανιστικό»

Έχω έναν γιο 2 χρονών και η δουλειά μου είναι μηχανικός πλοίων. Όλο λείπω. Είμαι σε πλοία στο Αιγαίο βέβαια, αλλά είμαι όλο εκτός σπιτιού. Παθαίνω συχνά κρίσεις πανικού, ιδίως όταν κοιμάμαι. Ξυπνάω ξαφνικά και έχω συνέχεια κακές σκέψεις και μεγάλη ανησυχία, λόγω το ότι είμαι μακριά και είναι πίσω μόνοι τους, η γυναίκα μου και ο μικρός.

Το τελευταίο διάστημα, τρεις μήνες τώρα, είναι πολύ συχνές οι κρίσεις. Μικρές θα έλεγα. Προσπαθώ πολύ να τις αντιμετωπίσω, αλλά είναι ένας φαύλος κύκλος… Πείτε μου μια συμβουλή. Πρέπει να επισκεφθώ γιατρό; Επίσης ανησυχώ πολύ μην πάθω κάτι και μείνουν μόνοι τους.

Αυτό έπαθα κι εγώ… Έχασα τον μπαμπά μου από καρδιά πριν 10 χρόνια. Ήμουν 21 και ήταν 46. Ξέρω ότι έχω κάποιο ψυχολογικό βάρος λόγω του χαμού του μπαμπά μου, ότι θα γίνει το ίδιο και σε εμάς.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας Γεωργία Πουλημενέα:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Καταλαβαίνω ότι οι κρίσεις πανικού που παθαίνετε προέρχονται από την αρνητική σκέψη ότι θα σας συμβεί κάτι πολύ σοβαρό και θα αφήσετε μόνο το γιο σας όπως έγινε και στην δική σας περίπτωση. Είναι δύσκολο να είστε μακριά από την οικογένειά σας και να χάνετε καθημερινές στιγμές μαζί τους. Ωστόσο εφόσον δεν αναφέρετε κάποιο θέμα υγείας θεωρώ ότι είστε υγιέστατος. Δεν μπορούμε να ανησυχούμε συνεχώς για το μέλλον γιατί έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Θα πρότεινα να επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να αντιμετωπίσετε το θέμα του χαμού του πατέρας σας το οποίο φαίνεται ότι βρίσκετε πίσω από τις ζοφερές αυτές σκέψεις. Έτσι θα νιώθετε πιο ήρεμος.

Με εκτίμηση,

Πουλημενέα Γεωργία
Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας
www.mentalcare.gr
facebook.com/mentalcare.gr
6978798298 / [email protected]

Σχετικά άρθρα