Πότε οι κενώσεις σου μαρτυρούν καρκίνο του παχέος εντέρου;

Οι καθημερινές σου κενώσεις είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όσο περίεργο κι αν αυτό μπορεί αν σου ακούγεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Και αυτό, γιατί το προϊόν της εκάστοτε κένωσής σου, δηλαδή των κοπράνων σου, λέει πολλά τόσο για την κατάσταση του εντέρου σου, όσο και για την γενικότερη υγεία του οργανισμού σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σχήμα των κοπράνων σου συνήθως θυμίζει μικρό κούτσουρο και είναι καφέ χρώματος.

Τι συμβαίνει, όμως, εάν παρατηρήσεις ότι ξαφνικά αρχίζεις να αποβάλλεις περιττώματα λεπτά σαν μολύβι ή αλλιώς νηματοειδή; Τότε η κατάσταση είναι επείγουσα και θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ναι μεν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιττώματα σου όταν είναι νηματοειδή «μαρτυρούν» καρκίνο του εντέρου, όμως η αιτία μπορεί αν είναι πολύ πιο απλή και αθώα. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι κάτι κακό πρέπει οπωσδήποτε να συμβαίνει.

Για παράδειγμα θα μπορούσαν τα περιττώματά σου να κινούνται απλά μέσα από το παχύ έντερο σου γρήγορα, δημιουργώντας μια λεπτή, χονδροειδή εμφάνιση στην όλη διαδικασία. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε κάτι τόσο απλό όσο μια αλλαγή στη διατροφή σου.

Εκτός από τη διατροφή, άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου περιλαμβάνουν τη μεταβολή στη σωματική δραστηριότητα, την πρόσληψη υγρών, τα ταξίδια, το άγχος ή άλλες αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

Πρέπει να ανησυχείς;

Όχι, απαραίτητα, εάν κι εφόσον είναι αυτή η χρόνια εμφάνιση των περιττωμάτων σου. Εάν, όμως, από εκεί που οι κενώσεις σου είναι ογκώδεις και κανονικού χρώματος, ξαφνικά παρατηρήσεις αυτή την αλλαγή στα κόπρανά σου, τότε θα πρέπει να δεις τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Πώς να το αντιμετωπίσεις;

Εάν τα κόπρανά σου είναι απλώς νηματοειδή και δεν έχεις άλλα συμπτώματα, τότε προσπάθησε να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερες φυτικές ίνες (ολικής άλεσης και φασόλια είναι μια καλή λύση). Εάν, πάλι, παρατηρήσεις ότι αυτό δεν σταματάει τότε θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου ώστε να υποβληθείς στις σχετικές εξετάσεις.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα