«Θέλω να μείνω έγκυος. Εάν έχω επαφή κάθε μέρα αυξάνω τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη»;

Έκανα πριν 3 εβδομάδες χειρουργική υστεροσκόπηση. Μου ήρθε μετά περίοδος και μου τελείωσε πριν 6 ημέρες. Σήμερα, ειδα λίγο αίμα. Προσπαθούμε για μωρό κάθε ημέρα. Και ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να πιάσω μωρό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς δεν αναφέρετε το λόγο για τον οποίο έγινε η υστεροσκόπηση και αν ακολούθησε και απόξεση ή όχι. Έτσι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν πράγματι πρόκειται για κανονική περίοδο ή όχι. Επίσης, δεν ξέρουμε ποιο ήταν το πρόβλημα σας και αν αυτό έχει αποκατασταθεί, για να μπορώ να σας απαντήσω αν έχετε ή όχι περισσότερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

Τις απαντήσεις αυτές είναι υποχρεωμένος να σας τις δώσει ο γιατρός τον οποίο εμπιστευτήκατε για την περίπτωση σας. Με υπομονή και απλό τρόπο, πρέπει να σας εξηγήσει τι σας συμβαίνει, ποιος είναι ο λόγος που έγινε το χειρουργείο, τι βρήκε στο χειρουργείο, τι έκανε για να σας λύσει το πρόβλημα, τι ακολουθεί μετά από αυτό και πως θα φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Να θυμάστε ότι ο γιατρός που σας αναλαμβάνει είναι υποχρεωμένος να σας δώσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, πριν και μετά την επέμβαση, και να έχετε πλήρη γνώση για αυτό που σας συμβαίνει.

Σε ό, τι αφορά την προσπάθεια σας για εγκυμοσύνη, πιθανότητες έχετε μόνο στις γόνιμες ημέρες και η καθημερινή προσπάθεια δεν αυξάνει τις πιθανότητες για κύηση.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

www.γυναικολογος.com

Σχετικά άρθρα