Νέες απειλές Τραμπ: «Αν δεν αλλάξετε, αποχωρώ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη χώρα του.

«Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο από τον οργανισμό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχιζερ έχει κατηγορήσει τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Τραμπ σε συνέντευξή του πέρυσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News δήλωσε: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς. Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Εξάλλου ένας τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Τραμπ απάντησε ότι «δεν είναι εντελώς λανθασμένο». Η Κίνα έχει απαντήσει επιβάλλοντας κι εκείνη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που εισάγονται στη χώρα, ενώ έχει προσφύγει και στον ΠΟΕ.

Πηγή: ert.gr  

Σχετικά άρθρα