Ο 48χρονος Περικλής ρωτά

Καρδιακή ανεπάρκεια: «Είμαι στην αναμονή για μεταμόσχευση. Πώς μπορώ να βελτιώσω την ποιότητα ζωής μου»;

Έχω καρδιακή ανεπάρκεια και είμαι στην λίστα για μεταμόσχευση, αλλά έχω πνευμονική υπέρταση και παιρνω σηνδεναφίλη (3Χ50 μλ). Τι μπορώ να κάνω για καλύτερη ποιότητα ζωής;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Λάζαρος, Καρδιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε αναμονή για μεταμόσχευση αποτελούν μία ευαίσθητη υποομάδα με πολλές ιδιαιτερότητες.

Οι συμβουλές σε σχέση με τις δραστηριότητες που επιτρέπονται με ασφάλεια είναι αυστηρά εξατομικευμένες και καθορίζονται από τα συμπεράσματα πολλών εξετάσεων.

Η διατύπωση γενικευμένων οδηγιών χωρίς να είναι γνωστές λεπτομέρειες του ιστορικού, της πλήρους φαρμακευτικής αγωγής και των πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων είναι μη δόκιμη πρακτική και ενίοτε επικίνδυνη.

Η ιατρική ομάδα η οποία ασχολείται με τη διαχρονική παρακολούθηση των επιμέρους ασθενών σε λίστα μεταμόσχευσης είναι η μόνη αρμόδια για να καθορίσει το επίπεδο δραστηριότητας με στόχο το συνδυασμό ποιότητας ζωής αλλά και ασφάλειας.

Γιώργος Λάζαρος,

Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ

Α’ Πανεπιστημιακή καρδιολογική Κλινική

Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X