Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκαλούν οι αλλαγές στην καθημερινότητά σας;

Εδώ και 3 εβδομάδες καταβάλλομαι από έντονο άγχος το οποίο ήρθε μετά από τον ερχομό των πεθερικών μου στην Ελλάδα, που άλλαξε τελείως η καθημερινότητα μας, και της γυναίκας μου και τη δική μου.

Αναγκάζομαι να κοιμάμαι μόνος μου τα βράδια επειδή αυτή είναι με τους δικούς της στο εξοχικό που νοίκιασαν και βασικά έχω άγχος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποκορύφωμα τις  μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες, ενώ το βράδυ είμαι σε φυσιολογικά πλαίσια.

Πείτε μου τι πρέπει να κάνω; Το θέμα είναι ότι έχω και πολύ πιεστικό πρόγραμμα, αφού κάνω 2 δουλειές. Όλες αυτές τις μέρες δεν με ευχαριστούν πράγματα που με ευχαριστούσαν παλιά και έχω βγει εντελώς απ’ τα νερά μου. Φυσικά, αυτό το έχω ξαναπεράσει, άλλα έχει να με πιάσει 3 χρόνια. Έχω παρατηρήσει ότι σε αυτή την κατάσταση έρχομαι, όταν περνάω πολύ έντονο στρες και για να επανέλθω χρειάζονται 2 με 3 μήνες.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας Γεωργία Πουλημενέα:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Προφανώς ο ερχομός των πεθερικών σας αναστάτωσε την καθημερινότητά σας, όπως ήταν φυσικό. Φαίνεται να σας λείπει η γυναίκα σας, της οποίας μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι γονείς της αυτήν την περίοδο.

Το πρόγραμμά σας με δύο δουλειές είναι απαιτητικό και εξαντλητικό. Χρειάζεται να μιλήσετε στη γυναίκα σας για το πως νιώθετε και να ζητήσετε να περνάτε κοινό ποιοτικό χρόνο παρότι είναι οι γονείς της εδώ.

Επίσης παρότι φαίνεται ότι η χαρά παροδικά σας έχει εγκαταλείψει μην απομονώνεστε. Προσπαθήστε να βγαίνετε με φίλους, να βλέπετε μια ταινία και να χαλαρώνετε όπως μπορείτε στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σας. Το άγχος μάλλον εντείνεται μεσημεριανές και απογευματινές ώρες γιατί τότε προφανώς είναι η εναλλαγή στην επόμενη εργασία.

Το άγχος υποδηλώνει ανησυχία αν θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές εργασιακές απαιτήσεις.

Στην περίπτωση που επιμένει το άγχος επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο για την οριστική αντιμετώπισή του.

Πουλημενέα Γεωργία
Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας
www.mentalcare.gr
facebook.com/mentalcare.gr
6978798298 / [email protected]

Σχετικά άρθρα