Καθυστέρηση στην περίοδο: «Έχω αργήσει πολύ αυτόν τον μήνα… Μπορεί να είμαι έγκυος»;

Ξέρω πως δεν είμαι έγκυος, αλλά ενώ η περίοδός μου συνήθως έρχεται ανά 1-2 μήνες, τώρα έχει καθυστερήσει πιο πολύ. Φυσικά, λόγω στρες έχω πάρει κάποια κιλά απότομα σε λίγο χρονικό διάστημα. Επίσης, έχω και πολυκυστικές. Μήπως, εκεί οφείλεται η καθσυτέρησή μου;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ηλικία των 17 ετών δεν είναι απαγορευτική για εγκυμοσύνη και δεν μπορεί να την αποκλείσει, εκτός και αν εννοείτε ότι λόγω μικρής ηλικίας δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα ερωτικές επαφές και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης. Αν έχετε ξεκινήσει επαφές, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να αποκλειστεί και πρέπει να κάνετε τεστ κύησης ή ακόμα καλύτερα μια εξέταση χορειακής γοναδοτροπίνης.

Η αύξηση βάρους όσο και το στρες, μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο, όπως και πολλοί άλλοι παράγοντες, πχ μια κύστη στην ωοθήκη. Καλό είναι να σας εξετάσει ένας γυναικολόγος από κοντά (λόγω της ηλικίας σας θα ήταν πιο αρμόδιος ένας γυναικολόγος εφήβων-παιδογυναικολόγος) και να αποκλείσει μια σοβαρότερη αιτία καθυστέρησης.

Επίσης, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μέσα στις πιθανές αιτίες, αλλά πρέπει ο γυναικολόγος να το διερευνήσει με προσοχή και όχι με επιπολαιότητα, καθώς τα κριτήρια για τη διάγνωση είναι πολύ συγκεκριμένα και απαιτούν ειδικές γνώσεις και εμπειρία.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

www.γυναικολογος.com

Σχετικά άρθρα