Γυναικολογική εξέταση σε παρθένα: «Φοβάμαι μήπως σπάσει ο υμένας. Πώς γίνεται»;

Είμαι 18 ετών. Έχω πολύ αιμορραγία κατά την περίοδό μου και σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμπτώματα που με ταλαιπωρούν συνέχεια (εξάντληση, ναυτία, τσούξιμο και λίγο αίμα στην ούρηση) ανησυχώ μήπως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Θέλω να κάνω γυναικολογική εξέταση αλλά το θέμα είναι πως είμαι παρθένα. Γίνεται να εξεταστώ ενώ ο υμένας μου είναι άθικτος; (παρακαλώ να μου περιγράψετε λίγο τη γυναικολογική εξέταση σε παρθένες γιατί αγχώνομαι).

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι αρκετά σοβαρά και χρειάζεται διερεύνηση. Μπορεί να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα ή ακόμα και σε συνδυασμό προβλημάτων.

Για την δική σας ηλικιακή ομάδα, η αύξηση της αιμορραγίας μπορεί να οφείλεται συνήθως σε κάποια κύστη ωοθήκης ή και σε κάποια διαταραχή των ορμονών. Περιπτώσεις αιμορραγίας από ινομυώματα ή πολύποδες είναι σπάνια στην ηλικία των 18 ετών και αφορούν κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι ανάγκη να βρείτε ποια είναι η αιτία του προβλήματος και να την αντιμετωπίσετε κατάλληλα, γιατί σύντομα θα σας οδηγήσει σε αναιμία, ενώ η ύπαρξη μιας κύστης μπορεί να σημαίνει κάτι ακόμα πιο σοβαρό.

Το τσούξιμο και το αίμα κατά την ούρηση μπορεί να οφείλονται σε κάποια ουρολοίμωξη. Είναι ανάγκη να το διερευνήσετε και να το θεραπεύεστε πριν η κατάσταση γίνει χειρότερη και σας δημιουργήσει κάποιο ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα (πχ πυελονεφρίτιδα).

Όσον αφορά στη γυναικολογική εξέταση σε μια έφηβη αλλά και σε οποιαδήποτε γυναίκα δεν έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή της και δεν έχει υποστεί ρήξη ο παρθενικός της υμένας, θα πρέπει να σας πω ότι η εξέταση αυτή απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία.

Η προσέγγιση είναι διαφορετική, καθώς η πρώτη επαφή της γυναίκας με το γυναικολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχολογία της και θα σηματοδοτήσει μια καλή εντύπωση και μια σχέση εμπιστοσύνης ή μια κακή εντύπωση, που θα γεμίσει τη γυναίκα με ανασφάλεια, φόβο και αποστροφή για την γυναικολογική παρακολούθηση και τον τακτικό ετήσιο έλεγχο της, για το υπόλοιπο της ζωής της.

Ο παρθενικός υμένας δεν θίγεται με τους κατάλληλους χειρισμούς και εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ο ειδικός γυναικολόγος. Τις κατάλληλες γνώσεις, εμπειρία και εκπαίδευση γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχει ο Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων (Παιδογυναικολόγος), που χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις καθημερινά. Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη γυναικολογική εξέταση της γυναίκας.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

www.γυναικολογος.com

Σχετικά άρθρα