Ευτυχισμένοι μαζί: Το μυστικό είναι να μην μετανιώσετε για τα «σ’ αγαπώ» που δεν είπατε;

Όσο κι αν μας πονά… ήρθε ο καιρός να πούμε «καλό φθινόπωρο». Οι περισσότεροι γυρίσαμε στη «βάση» μας, στις δουλειές μας ή περιμένουμε να πάνε τα παιδιά πάλι σχολείο. Επίσης, έχει έρθει ο καιρός να δούμε τους φίλους που χάσαμε λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και να μοιραστούμε μαζί τους όλες τις ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι… Να μοιραστούμε τις θετικές μας εμπειρίες, να βιώσουμε ξανά όλα εκείνα τα όμορφα συναισθήματα και κατά κάποιο τρόπο να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με τους αγαπημένους μας μέσα από το «μοίρασμα»…

Αναλογιστείτε τώρα αν αυτό το μοίρασμα, είναι κάτι που συμβαίνει σε καθημερινή βάση με το σύντροφό σας. Αν απολαμβάνεται ρομαντικές στιγμές μαζί και αν μοιράζεστε τα θετικά σας συναισθήματα, αντί να τ’ αφήνετε να περνούν χωρίς να δίνετε ιδιαίτερη σημασία; Έχετε σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν εστιάζατε σε όσα αγαπάτε πάνω στον σύντροφό σας, αντί σε εκείνα που σας εκνευρίζουν; Τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση σας; Και πόσο καλύτερα θα αισθανόσασταν και οι δύο;

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί οι περισσότεροι τείνουμε να «κολλάμε» στα στραβά και να αγνοούμε τα θετικά. Ίσως, αυτό συμβαίνει γιατί τα προβλήματα «ουρλιάζουν», ενώ οι όμορφες στιγμές «ψιθυρίζουν»…

Αν όμως αλλάξουμε το που εστιάζουμε και στην ουσία εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε, είναι σίγουρο ότι θα δούμε μία τρομακτική αλλαγή στη συντροφική μας ζωή. Οι ερευνητές Fred Bryant και Joseph Veroff αποκάλυψαν  ότι αυτό το μοίρασμα μπορεί να εκφράσει πιο ξεκάθαρα την αγάπη μας προς τον άλλο, από το να τον βοηθήσουμε με τις μικροδουλειές ή να του προσφέρουμε ένα δώρο. Όταν τα ζευγάρι απολαμβάνουν την αγάπη τους και το επικοινωνούν μεταξύ τους, αισθάνονται φροντίδα και σεβασμό, ή όπως το θέτουν οι συγκεκριμένοι ερευνητές μία συναισθηματική επιβεβαίωση.

Ας δούμε τώρα το παράδειγμα 2 ζευγαριών. Πρόκειται για την Ούρσουλα με τον Τζο και την Τόνια με τον Μάρκο. Και τα δύο ζευγάρια είναι πάνω από 20 χρόνια μαζί. Η μία σχέση παραμένει ακόμη ισχυρή ενώ η άλλη κατέρρευσε.

Η Ούρσουλα και ο Τζο

Η Ούρσουλα ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια που είναι παντρεμένη με τον Τζο εκείνος δεν σταμάτησε ποτέ να της δείχνει πόσο απολαμβάνει τη σχέση τους. Έχει για εκείνον τόση αξία όσο τη μέρα που της έκανε την πρόταση γάμου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέχασε τις ρομαντικές του συνήθειες, το να τις ψιθυρίζει γλυκά λόγια στο αυτί, να τις στέλνει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ή να την αγκαλιάζει αυθόρμητα στην κουζίνα. Δεν σταμάτησε ποτέ να της δείχνει την αγάπη του. Συχνά της αναφέρει ότι είναι πολύ χαρούμενος που την έχει στη ζωή του. Βέβαια, αυτές οι εκφράσεις αγάπης δεν είναι μονόδρομες. Και η Ούρσουλα δεν παραλείπει να του εκφράσει το πόσο ευγνώμων αισθάνεται που τον έχει στη ζωή της.

Η Τόνια και ο Μάρκο

Σε πλήρη αντίθεση με την Ούρσουλα, η Τόνια μπορεί να θυμηθεί μόνο 2 φορές σε ολόκληρο τον γάμο της που ο Μάρκο της εξέφρασε την εκτίμησή του προς εκείνη. Σπανίως θα την αγγίξει, θα της κάνει ένα κομπλιμέντο, θα της έλεγε ότι την αγαπάει, ή θα της εξέφραζε το πόσο απολαμβάνει την κοινή τους ζωή. Όταν η Τόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Μάρκο, εκείνος δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. «Τι είναι αυτό το τόσο κακό που έκανα;», αναρωτιόταν. Η αλήθεια είναι ότι στη σχέση τους δεν υπήρξαν μεγάλες προστριβές ή καυγάδες, ωστόσο αυτή η συμπεριφορά του Μάρκο πριόνιζε αργά αλλά σταθερά τα θεμέλια της σχέσης.

Μ πληροφορίες από το PsychologyToday

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X