Αναθεωρεί η ΕΚΤ τους κανόνες για τα ενέχυρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναθεωρεί τους κανόνες για τα ενέχυρα (collateral rules) που ζητά από τις τράπεζες για να τις χρηματοδοτήσει, επεκτείνοντας τον κατάλογο των επιλέξιμων χρεογράφων και δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο στα πιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν ομόλογα που βασίζονται σε δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Οι αλλαγές θα έχουν, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ουδέτερο αποτέλεσμα όσον αφορά το συνολικό ποσό των διαθέσιμων ενέχυρων, ενώ θα αυξήσουν την επιλεξιμότητα των τιτλοποιημένων ομολόγων (ABS), μία κατηγορία τίτλων που η ΕΚΤ θέλει να στηρίξει για να υπάρξουν νέες πηγές χρηματοδότησης για τις ΜμΕ της Ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση γίνεται, ενώ η ΕΚΤ επιδιώκει να βελτιώσει τη μετάδοση των πολύ χαμηλών επιτοκίων της ομαλότερα στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι τράπεζες στις πληγείσες από την κρίση χώρες επιβάλουν υψηλότερο κόστος δανεισμού στους πελάτες τους. “Ο κατάλογος των επιλέξιμων ενέχυρων στο μόνιμο πλαίσιο ενεχύρων του Ευρωσυστήματος θα επεκταθεί

Σχετικά άρθρα