Ούρηση με ταμπόν: Είναι επικίνδυνο για την υγεία σου;

Εάν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των γυναικών που χρησιμοποιούν περισσότερο ταμπόν παρά σερβιέτες τότε το ζήτημα αυτό σίγουρα είναι κάτι που σε ενδιαφέρει και κάτι που πιθανότατα έχεις αναρωτηθεί κατά καιρούς κι εσύ η ίδια: Μπορείς να ουρήσεις χωρίς να βγάλεις το ταμπόν;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αναμφίβολα, η ιδέα αυτή και μόνο σίγουρα δεν είναι ο, τι πιο ευχάριστο και σίγουρα ό, τι πιο πρακτικό, καθώς για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να σκουπιστείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, πρακτικά μπορείς να ουρήσεις φορώντας το ταμπόν. Όλα είναι θέμα ανατομίας, όπως λένε. Ουρείς από την ουρήθρα σου, ενώ η περίοδος σου σχετίζεται με τον κόλπο σου. Πρόκειται, δηλαδή, για δύο εντελώς ξεχωριστές εξόδους που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το ταμπόν είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να μπαίνει στην ουρήθρα σου, αλλά να μην εμπλέκεται με τον κόλπο σου καθόλου.

Αυτό σημαίνει ότι το ταμπόν δεν μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια ή την ποσότητα της ούρησης σου, δηλαδή δεν μένουν υπολείμματα ούρων στο γενικότερο σύστημά σου.

Εάν, όμως, αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως πρόπτωση κύστης, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η ποσότητα των ούρων που θα αποβάλεις, εάν φοράς το ταμπόν.

Μπορεί να πάθεις ουρολοίμωξη;

Το να βραχεί με ούρα το κορδονάκι του ταμπόν που προεξέχει δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι αποστειρωμένο, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα ουρολοίμωξης από αυτόν τον λόγο. Επειδή, όμως, πολλές γυναίκες απεχθάνονται αυτή την αίσθηση και δεν είναι πρακτικό να προσπαθήσεις να το παραμερίσεις με το χέρι σου, καλό θα είναι να είσαι καλά σκουπισμένη.

Από την άλλη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα μπορούσες κάθε φορά που ουρείς να αλλάζεις ταμπόν, όμως αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό ειδικά εφόσον ουρείς κάθε μια με μιάμιση ώρα για παράδειγμα, εάν ας πούμε πίνεις πολύ νερό. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να ερεθίσεις τον κόλπο σου αλλάζοντας συνεχώς το ταμπόν.

Εν κατακλείδι, ναι, μπορείς να ουρήσεις φορώντας το ταμπόν σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα