Μετατραυματικό στρες. Τα 2 σημεία – κλειδιά για την επιτυχή αντιμετώπισή του!

Μετατραυματικό στρες ονομάζεται μία ψυχολογική κατάσταση η οποία προκαλείται ύστερα από τη βίωση ενός ιδιαίτερα τραυματικού γεγονότος που απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα ή ο ψυχισμός μας. Ως τραυματικό γεγονός νοείται ένας θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μια φυσική καταστροφή, η βίωση ενός βίαιου περιστατικού κ.α.

Γράφει η κλινική ψυχολόγος Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες αποτελεί μία αγχώδη διαταραχή από την οποία πάσχει 1 στα 10 άτομα. Τα συμπτώματα της τραυματικής εμπειρίας κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως έξι μήνες μετά το περιστατικό. Κλασική περίπτωση μετατραυματικού στρες είναι οι βετεράνοι του πολέμου.

Τα κυριότερα συμπτώματα εξ αυτών είναι η αναβίωση του πραγματικού γεγονότος (flashback), η διαταραχή ύπνου και η αποκοπή από την πραγματικότητα. Ωστόσο εμφανίζονται μια σειρά αντιδράσεων στον συναισθηματικό τομέα, στον νοητικό και στον σωματικό. Εμφανίζουν μετατραυματικό στρες συχνά τα άτομα που:

  • Βιώνουν μια στρεσογόνο κατάσταση είναι σύνηθες να νιώθουν ενοχές.
  • Έχουν ξαφνικές μεταβολές της συμπεριφοράς.
  • Νιώθουν ένα συναισθηματικό μούδιασμα, έντονη ευερεθιστικότητα, θυμό, φόβο, αίσθημα αδικίας, στενοχώρια και μοναξιά.
  • Έχουν σκέψεις τύπου «γιατί να συμβεί αυτό σε εμένα».

Το μετατραυματικό στρες επηρεάζει τα συναισθήματα

Τα άτομα τείνουν να αντιδρούν αρνητικά και να υιοθετούν αρνητικά συναισθήματα. Αυτό αποτελεί και άμυνα του οργανισμού των ατόμων που έχουν βιώσει ένα τέτοιο περιστατικό. Επίσης, τα άτομα που βιώνουν μία έντονη τραυματική εμπειρία τείνουν να αποφεύγουν να φέρουν το γεγονός αυτό στη μνήμη τους.

Και έχουν την τάση να απομακρύνονται από τους άλλους και ίσως αποξενώνονται και από τον εαυτό τους. Γενικότερα, εμφανίζουν μια γενική απώλεια ενδιαφέροντος για τις πρότερές ασχολίες τους, για το σεξ και ό,τι άλλο θα μπορούσε να τους ευχαριστήσει.

Επιδρά και στο σώμα

Το άγχος που βιώνουν μπορεί να εκδηλωθεί και σωματικά. Μπορεί να έχουν πόνους και ενοχλήσεις στο στομάχι, διάρροια η δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, αύξηση καρδιακών παλμών ή ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Οι αντιδράσεις αυτές είναι πιο έντονες ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ νικοτίνη ή άλλων χημικών ουσιών.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές βιώνοντας ένα μη φυσιολογικό γεγονός. Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την κατάσταση και επομένως δρα και με διαφορετικό τρόπο.

Πώς αντιμετωπίζεται η μετατραυματική διαταραχή;

Όσο αφορά στην αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής, είναι επίπονη και χρονοβόρα. Αυτό που θα βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν το μετατραυματικό τους στρες είναι να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους  δηλαδή, να επεξεργαστούν την εμπειρία και τις μνήμες τους.

Αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση του είναι να μιλήσεις σε κάποιον γνωστό ή φίλο για ό,τι έγινε χωρίς ντροπή με πλήρη περιγραφή της κατάστασης και των συναισθημάτων σου. Αν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, θέση παίρνει  η ψυχοθεραπεία.

Ο ρόλος της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης του μετατραυματικού στρες είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία που βοηθάει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία σε βοηθάει να ελέγξεις το άγχος και το φόβο σου.

Σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τον κίνδυνο και να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια όταν εκτίθεσαι σε μια στρεσογόνο κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις για παράδειγμα, όταν υπάρχει έντονο άγχος ή το άτομο παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες τίθεται αναγκαία η χρήση φαρμακευτικής αγωγή (αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και σταθεροποιητικών διάθεσης).

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]
6947678362

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος, στρες ή διαταραχή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους ώστε να τα ξεχωρίζω;

Ψυχολογία και κορωνοϊός. Οι 3+1 κατάλληλες στρατηγικές για να διαχειριστείς το στρες!

Σχετικά άρθρα