Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία μέχρι το πρωί της Τετάρτης

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι για δεύτερη ημέρα σήμερα Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 από τις 6 το πρωί και έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης τα πλοία, λόγω της νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αύξηση 5% στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας. Η Ένωση των ακτοπλόων αντιπροτείνει αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζητά αύξηση 5%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) από την απεργία των ναυτικών στα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στις μετακινήσεις επιβατών, καθώς καθημερινά όπως αναφέρει, εξυπηρετούνται προς και από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 180.000 άτομα.

Η διοίκηση της ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της ζητεί την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, αναφέροντας ότι «επί 8 συνεχή χρόνια οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν πήραν αύξηση 1 ευρώ, αλλά χάρη στη σκληρή δουλειά τους, οι οποίοι χωρίς να πληρώνονται επί μήνες πολλές φορές, με μειωμένες και ελλιπείς συνθέσεις, με πολλαπλάσιες ώρες απασχόλησης από ότι προβλέπει ο νόμος, κατάφεραν και κράτησαν όρθιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες».

«Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτές τις καταστάσεις είναι η εργοδοσία, η οποία με την αθέμιτη τακτική κωλυσιεργία της, που ακολούθησε και ακολουθεί εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές της θέσεις αρνούμενη να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμάται η σημασία και των λοιπών αιτημάτων του κλάδου μας, έσπρωξε στην κυριολεξία στη λήψη της απόφασης για κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης με προοπτική κλιμάκωσης», επισημαίνει σε ανακοίνωση η ΠΝΟ.

Στην απεργία της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.). Όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της απεργίας της ΠΝΟ έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις και αλλαγές των δρομολογίων.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πηγή: ert.gr  

Σχετικά άρθρα