Απότομη αύξηση βάρους: Με ποιες παθήσεις σχετίζεται

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι πήρες απότομα μερικά κιλά τότε καλό θα είναι να μην το αποδώσεις μόνο σε κάποια ορμονική δυσλειτουργία ή απλά στις κακές διατροφικές σου συνήθειες.

Σίγουρα, πρόκειται για δύο παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στο κομμάτι αυτό, όμως είναι πολύ πιθανό η κατάσταση αυτή να σχετίζεται με πιθανές παθήσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς πριν επισκεφθείς τον γιατρό σου θα πρέπει να κρατήσεις για δύο περίπου εβδομάδες ένα… ημερολόγιο θερμίδων, όπου θα καταγράφεις τις διατροφικές σου συνήθειες, αλλά και το αν γυμνάζεσαι ή όχι.

gunaika-troei-donut

Σε περίπτωση που αποκλείσεις την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή, είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από τα παρακάτω:

Υποθυρεοειδισμός

Εάν η απότομη αύξηση βάρους σου συνδυάζεται με αίσθηση εξάντλησης, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από υποθυρεοειδισμό. Γενικότερα, στην περίπτωση των αυξημένων κιλών ο γιατρός σου το πρώτο που θα κοιτάξει είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς σου.

Εκτός από την εξάντληση, στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, είναι πιθανό να έχεις ξηροδερμία, απώλεια μαλλιών, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Εάν η αύξηση στα κιλά σου συνδυάζεται με ακανόνιστες περιόδους, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή πιο απλά να έχεις πολυκυστικές ωοθήκες.

Στην περίπτωση αυτή διαταράσσονται οι αναπαραγωγικές σου ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη σου, ενώ εκτός από την αύξηση των κιλών μπορεί να παρατηρήσεις τριχοφυΐα στο πρόσωπο και ημικρανίες. Η αύξηση του βάρους σου, με τα κιλά να επικεντρώνονται στη περιοχή της μέσης και της κοιλιάς, οφείλεται στην ακανόνιστη παραγωγή ινσουλίνης.

Υπερβολικό άγχος

Στην περίπτωση αυτή υπεύθυνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη του άγχους», η κορτζιόλη, η οποία παράγεται με στόχο την αποκατάσταση των ενεργειακών σου αποθεμάτων με τη συσσώρευση λίπους. Εάν όμως, κάνεις καθιστική ζωή και συνδυάζεται με άγχος, τότε λογικό είναι παίρνεις κιλά.

Σε αυτή την περίπτωση μια επίσκεψη σε γιατρό ή και ψυχολόγο μπορεί να σε βοηθήσει να επανέλθεις στα φυσιολογικά σου επίπεδα.

Λίγος ύπνος

provima-upnos-agxos-arnitikes-skepseis-pos-tha-koimitho

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι δεν κοιμάσαι όσο πρέπει τα βράδια, τότε μπορεί και αυτή να είναι μια αιτία για την οποία αυξάνονται τα κιλά σου. Με τον ύπνο παράγεται η «ορμόνη της πείνας», η γκρελίνη, λόγω της οποίας με το που ανοίγεις τα μάτια σου, σε οδηγεί κατευθείαν στο ψυγείο, ενώ αντίστροφα πέφτουν τα επίπεδα της λεπτίνης σου, της ορμόνης που ρυθμίζει το βάρος σου και βοηθάει στην απώλεια κιλών.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα