Διακοπή θηλασμού: Τι θα αλλάξει στο σώμα σου

Ακριβώς όπως ο θηλασμός, ο απογαλακτισμός ενός μωρού είναι μια προσωπική διαδικασία που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για σας, ανεξάρτητα από τους κανόνες της κοινωνίας και τα σχόλια των αγαπημένων σας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, η οποία όμως είναι μη αναστρέψιμη εφόσον παρθεί. Η πιο συχνή ερώτηση – αμφιβολία που μπορεί να σου προκύψει είναι η εξής: Τι συμβαίνει στο σώμα σας και κυρίως στο στήθος σας, όταν αποφασίσετε να απογαλακτιστεί το παιδί σας;

Το μέγεθος ενός κανονικού μαστού προσδιορίζεται από την ποσότητα του λιπώδους ιστού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μέγεθος αυξάνεται εξαιτίας της ανάπτυξης πυκνότερων ιστών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος.

Μόλις ολοκληρωθεί ο θηλασμός, εφαρμόζεται μια διαδικασία στις πρώτες ημέρες για να αφαιρεθεί το γάλα και τα νεκρά κύτταρα από την περιοχή, για να αποφευχθεί η διόγκωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ένα υποστηρικτικό σουτιέν, καθώς και αναλγητικά σε περίπτωση πόνου, θα περιορίσουν την ταλαιπωρία. Αποφύγετε επίσης τον ερεθισμό του στήθους σας, έτσι ώστε να βρει τη συνήθη εμφάνισή του.

Αλλαγές στο μέγεθος

Το στήθος σας φαίνεται λίγο… ταλαιπωρημένο μετά το θηλασμό; Είναι φυσιολογικό και δεν είναι ιατρικό πρόβλημα. Η ροή του γάλακτος μπορεί να τεντώσει το δέρμα και τους ιστούς και η απώλεια λίπους γύρω από τον αδενικό ιστό μπορεί να τους κάνει να φαίνονται «άδειοι». Οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναπληρώνουν μέρος αυτού του λίπους, περίπου έξι μήνες μετά τον απογαλακτισμό.

Εάν και πριν την εγκυμοσύνη το στήθος σας ήταν ασύμμετρο, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τον απογαλακτισμό. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, γυναίκες που σταματούν να θηλάζουν βρίσκονται να έχουν ένα στήθος μικρότερο ή μεγαλύτερο από το άλλο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μάθετε να αγαπάτε το σώμα που έχει θρέψει το μωρό σας, όμως δεν είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες που επιλέγουν να κάνουν μια αισθητική επέμβαση στο στήθος τους.

Σε κάθε περίπτωση μην αμελείτε την τακτική εξέταση του στήθους σας για το ενδεχόμενο του καρκίνου του μαστού.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα