Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πρέπει να αλλάξω για τους άλλους ή για μένα;

Είναι παράλογο που φοβάμαι; Είναι απλά δύσκολο να είσαι η ΧΟΝΤΡΉ φίλη, η πιο εύσωμη της οικογένειας. Μερικές φορές με κάνουν να σκέφτομαι ότι θέλω να αλλάξω. Αν ναι, το θέλω για αυτούς ή για εμένα; Δεν ξέρω αν γίνομαι σαφής. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι: Πρέπει να αλλάξω; ( αδυνατίσω). Μερικές φορές μου αρέσει έτσι όπως είμαι. Αλλά όταν είμαι με άλλους που δεν είναι σαν εμένα ακόμα και με συγγενείς δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση…

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή φίλη,

Καταλαβαίνω πώς νιώθεις και τι προσπαθείς να πεις. Η λέξη-κλειδί και η απάντηση στην απορία σου είναι η αυτοεκτίμηση. Για να έχει ένας άνθρωπος αυτοεκτίμηση, πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του, είτε μόνος του είτε με τους άλλους. Αλλιώς, ναι, χρειάζεται να βελτιωθεί, για να νιώθει εκείνος καλύτερα πρώτα απ’ όλα. Αν δεν νιώθεις καλά όταν είσαι με άλλους, αυτό σημαίνει ότι η αυτοεκτίμησή σου δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Αν πιστεύεις ότι τα κιλά μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό, τότε θα ήταν καλό για εσένα και την αυτοεκτίμησή σου, να το πρόσεχες αυτό το κομμάτι. Αν πιστεύεις πάλι ότι δεν είναι τα κιλά που παίζουν τον μεγάλο ρόλο, αλλά κάτι άλλο, πρέπει να το ψάξεις και να το διορθώσεις.

Θα νιώσεις σίγουρα καλύτερα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για εσένα.

Ευάγγελος Κουσιάδης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής- Συγγραφέας

[email protected]

www.kousiadis.gr

Σχετικά άρθρα