Όταν τα πεθερικά επεμβαίνουν στο ζευγάρι, ποιος πρέπει να θέσει τα όρια;

Πέρσι έκανα αφαίρεση μαστού και θεραπείες και από τότε οι δικοί μου είναι υπερπροστατευτικοί. Νομίζουν αγχώνομαι. Εξαιτίας του άγχους, που πιστεύουν ότι έχω, τσακώθηκαν με τη μάνα του άνδρα μου πριν ένα μήνα περίπου, αλλά ο άντρας μου νευρίασε πολύ. Με υποστήριξε. Έσπασε και ένα βάζο. Δεν άντεξε και ο πατέρας μου, του επιτέθηκε με λόγια και πήγε και σωματικά να του επιτεθεί. Ο άντρας μου μάζεψε πολλά…

Η αδερφή μου επιτέθηκε και αυτή στον άνδρα μου. Του έλεγε να δουλέψει 3 δουλειές και τέτοια. Ο άντρας μου δουλεύει ο άνθρωπος. Εγώ δε γίνεται να δουλέψω ακόμα και μας βοηθούσε η αδερφή μου. Στην ουσία εμένα, τον άντρα μου δε ξέρω πώς τον έβλεπε. Έχει στεναχωρηθεί ο άντρας μου πολύ και εγώ δε ξέρω τι να κάνω. Οι δικοί μου μιλάνε τώρα αλλά έχω παγώσει, με την αδερφή μου όχι.

Τι να κάνω; Το θέμα είναι ότι και τα πεθερικά μου δε θέλουν να έρθουν σπίτι μας μην δούμε τους δικούς μου. Στενοχωρήθηκα. Οι δικοί μου μένουν από κάτω. Στον τσακωμό ήταν μπροστά και τα παιδιά μου και δεν είναι μεγάλα. Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Είναι γεγονός πως το θέμα αυτό χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς. Από την μια είναι οι άνθρωποι που μας έφεραν στο κόσμο, μας μεγάλωσαν, μας πρόσφεραν όλα τα εφόδια εκείνα που μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα. Και φυσικά, μπορούν να μας συμβουλέψουν και να πουν την γνώμη τους σε διάφορα θέματα της ενήλικης ζωής μας και από την άλλη είναι η οικογένεια που έχουμε δημιουργήσει με έναν άλλον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει εμείς και που αποτελεί πλέον το αναπόσπαστο κομμάτι της ενήλικης ζωής μας.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όρια ώστε να μην δημιουργούνται διαστρεβλώσεις ή παρεξηγήσεις ανάμεσα στις οικογένειες (τη δική σας, των γονιών σας, των πεθερικών σας). Εξηγήστε τους ότι σέβεστε τις απόψεις τους και τις συμβουλές τους, έχετε και εσείς τα δικά σας πιστεύω και θέλω και υποστηρίξτε την σχέση με το σύντροφο σας.

Το πιο σημαντικό σε όλων των ειδών τις σχέσεις είναι να μπαίνουν όρια. Με το να εξηγήσετε σε γονείς και πεθερικά ότι επιθυμείτε να κάνετε οι ίδιοι «κουμάντο» στα «του οίκου σας», τα θέτετε με τον πιο σαφή τρόπο. Είναι σημαντικό να καταλάβουν και οι 2 πλευρές πως ότι κινήσεις ή θέματα έχετε και όποιον τρόπο επίλυσης και αν επιλέξετε υπεύθυνοι είστε εσείς και ο σύζυγος σας. Κανένας άλλος δεν μπορεί να έχει άποψη για τη μεταξύ σας σχέση, πόσο μάλλον για την οικογένεια σας.

Υποστηρίξτε τις επιλογές σας, υποστηρίξτε τον σύντροφο σας, εμπιστευτείτε τη σχέση σας και βρείτε τη λύση εσείς οι ίδιοι αφήνοντας απέξω όποιον δεν ανήκει σε αυτό το «σχήμα». Και το πιο σημαντικό από όλα συζητείστε… πολύ! Να είστε δίπλα ο ένας στον άλλον, να δείχνετε την στήριξη και την αγάπη σας. Είστε σημαντικοί ο ένας για τον άλλον για όλα αυτά που έχετε και θα δημιουργήσετε μαζί.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα