Το παιδί μου είναι ενός έτους και με ξυπνάει ακόμα το βράδυ για γάλα. Τι να κάνω;

Το παιδί μου είναι ενός έτους και με ξυπνάει ακόμα τα βράδια για γάλα. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο παιδίατρος Σωτήριος Πουλής

Το ερώτημα εδώ είναι το αν ξυπνά γιατί όντως πεινά (άρα δεν έφαγε όσο χρειαζόταν το βράδυ,άρα απλά δίνουμε πιο πλήρες δείπνο),ή -που είναι και το πιθανότερο- ξυπνά γιατί νιώθει ανασφάλεια, μοναξιά, φόβο, ανάγκη επιβεβαίωσης. Εδώ το γάλα είναι απλά δικαιολογία. Η λύση του προβλήματος δεν είναι εύκολη.

Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το παιδί έχει όλες τις προϋποθέσεις για έναν καλό βραδινό ύπνο (καλό δείπνο, ήσυχο περιβάλλον, σχετική δροσιά, ευχάριστη υφή σκεπασμάτων, φωτισμός νύκτας χωρίς περίεργες σκιές,κλπ. Σε δεύτερο σκοπό, μόλις ξυπνήσει την νύκτα, παρά τα μέτρα μας, προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε και το ξανακοιμήσουμε με τις λιγότερες και ηπιότερες κινήσεις που μπορούμε. Για παράδειγμα, δεν ανάβουμε φως, δεν μιλάμε δυνατά, δοκιμάζουμε μήπως αποκοιμηθεί πάλι με λίγα χάδια…

Αν αποτύχουμε, δίνουμε δροσερό νερό ή χαμομήλι για να βεβαιωθούμε αν διψάει ή όχι. Αν το αρνηθεί και ζητάει με επιμονή γάλα και μόνο γάλα, του το δίνουμε και την άλλη νύχτα του δίνουμε γάλα ενώ ακόμη κοιμάται, πριν ξυπνήσει. Αν πετύχει και δεν ξαναξυπνήσει, μεταθέτουμε την ώρα όσο πιο νωρίς μπορούμε αλλά σιγά-σιγά, ανά 15′ κάθε νύχτα.

Αν αποτύχει κι αυτό, ζητάμε την συμπαράσταση παιδοψυχολόγου ή το αφήνουμε να κλαίει για την επόμενη εβδομάδα κάθε βράδυ μέχρι να βαρεθεί, θεωρώντας ότι το κάνει από πείσμα.

Σχετικά άρθρα