Πόνος στον αυχένα: Ποια τα αίτια και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Ο αυχένας μας «δουλεύει» σκληρά. Όχι μόνο υποστηρίζει το κεφάλι μας, αλλά το μετακινεί συνεχώς, από όλες τις πλευρές. Λιγότερο ενισχυμένος και προστατευμένος από την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη, είναι πιο ευάλωτος στον πόνο και τα προβλήματα.

Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πόνους εξαφανίζονται μόνοι τους μετά από λίγες μέρες, χωρίς να χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη αγωγή ή παρακολούθηση από γιατρό.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όμως, αναλγητικά, φυσιοθεραπεία ή πιο έντονες θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες. Εάν ο πόνος επιμένει και σε «χτυπάει» στα χέρια ή στα πόδια, συνιστάται ιατρική συμβουλή. Ακολουθούν μερικές συνήθεις αιτίες πόνου στον αυχένα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του λαιμού και κάποιες απλές λύσεις, για να τον αντιμετωπίσεις:

To… σύνδρομο της οθόνης

Όταν κρατάς το κεφάλι σου σε μια συγκεκριμένη στάση για πολλή ώρα, τότε οι μύες του λαιμού αρχίζουν να υποφέρουν. Ειδικά στην περίπτωση που βρίσκεσαι για αρκετή ώρα μπροστά σε έναν υπολογιστή, ένα tablet ή ένα κινητό, λόγω της στάσης του λαιμού, ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος.

Αυτό είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της οθόνης». Επίσης, ακόμα κι ένα βαρύ σακίδιο πλάτης ή μια κακή στάση την ώρα που κοιμάσαι μπορεί να κάνει ακόμα πιο έντονο τον πόνο.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να στηρίξεις καλύτερα την πλάτη σου, δυναμώνοντας τους κοιλιακούς αλλά και τους ραχιαίους μυς σου. Επίσης, προσπάθησε να ξεκουράζεις τον λαιμό σου κάνοντας κάποιες απαλές περιστροφές. Μασάζ ή και κάποιο αναλγητικό μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το πρόβλημα.

Τραυματισμός στον αυχένα

Είναι πολύ πιθανό η αιτία του πόνου να είναι κάποιος τραυματισμός που μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο τράνταγμα του αυχένα σου κατά την ώρα της οδήγησης ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Καλό θα είναι να φοράς πάντα τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, η οποία σου κρατάει σταθερό το σώμα σου πάνω στο κάθισμα. Επίσης, μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής αυτής θα σου κάνουν πολύ καλό.

Έντονοι πονοκέφαλοι

Στην περίπτωση αυτή εξετάζουμε ένα αποτέλεσμα του πόνου στον αυχένα ή και τη γενικότερη περιοχή του λαιμού. Πολλοί πονοκέφαλοι προκαλούνται από ένταση στους μυς στη βάση του κρανίου. Βεβαιωθείτε ότι το πάνω μισό της οθόνης του υπολογιστή σας ευθυγραμμίζεται με τα μάτια σας και θυμήσου να μετακινείσαι τουλάχιστον κάθε 45 λεπτά.

Πειραγμένο νεύρο

Οι κήλες που σχηματίζονται στους σπονδύλους μπορούν να «τσιμπήσουν» ένα νεύρο και να προκαλέσουν πόνο. Συχνά, ο πόνος αυτός ξεκινά από τον αυχένα και πηγαίνει κάτω από τον βραχίονα. Μπορεί να συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή μούδιασμα.

Στους ηλικιωμένους, αυτό μπορεί να οφείλεται στη φυσιολογική φθορά του χρόνου. Τα αναλγητικά και ορισμένες συνεδρίες φυσιοθεραπείας συνήθως ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι ένα γενικευμένο σύνδρομο πόνου που προσβάλλει πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν πόνο, ακραία κόπωση, διανοητική σύγχυση, πονοκεφάλους, άγχος και κατάθλιψη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για αυτή την πάθηση, αν και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο είναι ελπιδοφόρα. Η φυσιοθεραπεία, ο βελονισμός, το μασάζ και η νοητική-συμπεριφορική θεραπεία μπορούν επίσης να βελτιώσουν την κατάστασή σου

Με πληροφορίες από santemagazine.fr.

Σχετικά άρθρα