Τρόποι μετάδοσης HIV: «Ανησυχώ μήπως με κολλήσει AIDS ο νέος μου σύντροφος. Μπορώ να προφυλαχθώ»;

Ο νέος μου σύντροφος μου είπε ότι δεν έχει κάνει εξετάσεις και ανησυχώ για την πιθανότητα να είναι φορέας ακόμα και του ιού HIV. Δεν έχουμε πλήρη σεξουαλική επαφή, ενώ μια φορά στον φίλησα και τα ούλα του είχαν ματώσει. Ανησυχώ άδικα;

Στο ερώτημά σας απαντά η η Φωτεινή Ντζιώρα, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανησυχία σας σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικότερα για τη μετάδοση του ιού HIV με σεξουαλική επαφή είναι κατανοητή. Θα ήθελα να παραθέσω μερικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης αλλά και προφύλαξης, που ελπίζω να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Προτείνεται επίσης η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο για να συζητηθούν κάποια θέματα, που σας απασχολούν, πιο διεξοδικά. Έγκυρα και επικαιροποιημένα δεδομένα  καθώς και πληροφορίες για το κοινό σχετικά με τον ιό του HIV δημοσιεύονται τακτικά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή προστατεύει από τη μετάδοση και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι οι Ηπατίτιδες Β και C.

Ο έλεγχος για HIV/AIDS είναι πάντα εμπιστευτικός, εθελοντικός μετά από την πλήρη κατανοητή ενημέρωση του ατόμου που επιθυμεί να εξεταστεί. Ο έλεγχος μπορεί να είναι και ανώνυμος στην περίπτωσή που το επιθυμεί ο/η εξεταζόμενος/η. Διεξάγεται σε δημόσια νοσοκομεία, σε κέντρα αναφοράς και ελέγχου AIDS, σε ιδιωτικές δομές και σε δομές στην κοινότητα.

Φωτεινή Ντζιώρα

Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

Επιμελήτρια ΕΣΥ-Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Διαβάστε σχετικα άρθρα

Στοματικό σεξ: «Μπορεί να κολλήσω AIDS»;

I’ m positive: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα