Πένες με βινεγκρέτ βασιλικού και κατίκι

Στο λεπτό ετοιμάζουμε ζυμαρικά με ξιδάτη σάλτσα και πεντανόστιμο ελληνικό τυρί.

Υλικά

  • 500 γρ. πένες
  • 180 – 220 γρ. μυζήθρα ή μανούρι (ή ανθότυρο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα), κομματιασμένο

Για τη βινεγκρέτ

  • 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (ή δυόσμου ή μαϊντανού), χοντροκομμένα
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μικρή ώριμη ντομάτα, ξεφλου­δισμένη, κομμένη στα 4
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.

Παράλληλα, χτυπάμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με το τυρί από πάνω.

Αν πριν ενώσουμε τα ζυμαρικά με τη βινεγκρέτ, τα κρυώσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήσουμε να στραγγίξουν καλά, τότε έχουμε μια ωραία σαλάτα ζυμαρικών.

Στο ποτήρι μας: Ένα λευκό φρέσκο κρασί από κάποια ελληνική ποικιλία. Μια Ντεμπίνα, ένα Ασύρτικο και, φυσικά, πάντα ταιριαστό ένα Μοσχοφίλερο.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα