Νόμιζα ότι είχα τελειώσει με τις κρίσεις πανικού αλλά…

Είχα αντιμετωπίσει στο παρελθόν κρίση και τώρα, έπειτα από δύο χρόνια, νομίζοντας ότι δεν θα μου ξαναεμφανιζόταν κάτι τέτοιο, αρχίζω να έχω κάποια συμπτώματα (μετά από κάποια περιστατικά) που με παραπέμπουν στο γεγονός ότι σύντομα θα μου παρουσιαστεί μια τέτοια κρίση. Δεν έχω πάει σε κάποιον ειδικό. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορώ να το αντιμετωπίσω; Σας ευχαριστώ!

Στο ερώτημα απαντά η Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Ανδριανάκη Γωγώ:

Αγαπητή αναγνώστρια ,

θα ήθελα αρχικά να σας  ρωτήσω για τις κρίσεις  και τα συμπτώματα που έχετε αναφέρει.  Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να μάθω  τι είδους κρίσεις είναι,  πότε σας συνέβη για πρώτη φορά,  τι συμπτώματα είχατε και έχετε που σας προϊδεάζουν ότι θα ξανασυμβεί. Είναι βασικές πληροφορίες που χωρίς αυτές δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να σας βοηθήσω.

Αν και εφόσον υποθέσουμε ότι  εννοείται τις κρίσεις πανικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως  σε γενικότερα πλαίσια οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια κάποιου ειδικού , με την καθοδήγηση του αλλά κυρίως με τη συνεργατική σας  προσπάθεια να ανακαλύψετε τους λόγους εμφάνισης και κυρίως την πηγή της πυροδότησης αυτών.

Όσο και αν σας ακούγεται παράδοξο  οι κρίσεις εμφανίζονται για να σας ειδοποιήσουν – προειδοποιούσουν για κάτι στο οποίο ίσως εσείς να μην έχετε δώσει την ανάλογη προσοχή, και εννοώ κάποια στρεσογόνα γεγονότα ή κάποιες ψυχικές δυσκολίες,  που μπορεί στο παρελθόν να είχατε προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσετε ανεπιτυχώς. Παρόλη λοιπόν  τη δική σας διάθεση να βρείτε λύση σε αυτά τα συμπτώματα, το σώμα σας  αντιδρά και απαντά με τον δικό του τρόπο, και αυτό είναι ακριβώς  που χρειάζεται να ακούσετε. Απαντά  και αντιδρά με κρίσεις σε κάτι που εσείς δεν βλέπετε ή δεν έχετε καταλάβει ή το θεωρείτε λιγότερο σημαντικό.

Σας προτείνω  λοιπόν, να δώστε την ανάλογη προσοχή στις αντιδράσεις του σώματος (κρίσεις πανικού), να ακούσετε τις ανάγκες του και να συνδεθείτε με αυτό. Το σώμα και οι ψυχικές λειτουργίες είναι αλληλοσυνδεόμενα και αλληλοεπηρεαζόμενα τμήματα του εαυτού μας, δεν μπορεί να υπάρξει το ένα υγιές χωρίς να είναι το άλλο.

Σας  παροτρύνω λοιπόν , να επισκεφτείτε έναν ειδικό, δείτε το σαν δώρο προς τον εαυτό σας.  Χρειάζεστε έναν  σύμμαχο στην προσπάθεια σας, στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων που προκαλούν τις κρίσεις. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε τις τυχόν δυσκολίες σας, τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα σας, τα συναισθήματα που ίσως να προκαλούν αυτές τις κρίσεις .

Ελπίζω να  βοήθησα, αν χρειαστείτε κάτι άλλο είμαι στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση,

 Ανδριανάκη Γωγώ.

Κοινωνική λειτουργός- ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια

Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία :  MSc Clinical & Community Psychology : University of East London

Μεταπτυχιακή ειδίκευση στη σχεσιακή ψυχοθεραπεία : ινστιτούτο σχεσιακής και ομαδικής ανάλυσης  (ΙΣΟΨ).

Μέλος  διεθνούς ένωσης σχεσιακής  ψυχοθεραπείας & ψυχανάλυσης (IARPP).

Τηλέφωνο: 6943074669

Mail: tzoandr@gmail.com

Georgiaandrianaki@yahoo.com

Σχετικά άρθρα