Θέλεις να μείνεις έγκυος; 5 συμβουλές για να αυξήσεις τις πιθανότητες

Πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας είναι η μητρότητα, της οποίας φυσικά προηγείται η προσπάθειά της να μείνει έγκυος.

Μπορεί θεωρητικά να ακούγεται αρκετά απλό, όμως πρακτικά μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια, μιας και πολύ σημαντικό ρόλο στις πιθανότητές σου να συλλάβεις παίζει ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας σου.

Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μετά τα 32 η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει.

Όμως, ακόμα κι έτσι υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Προγεννητικές βιταμίνες

Μπορεί οι προγεννητικές βιταμίνες να δίνονται κυρίως στις εγκύους, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μειωμένα επίπεδα σε απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όμως είναι ιδανικές και την περίπτωση που προσπαθείς να μείνεις έγκυος, μιας και ο οργανισμός σου θα πρέπει να λειτουργεί σωστά. Επίσης, οι προγεννητικές βιταμίνες, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος και το φολικό οξύ, συμβάλλουν και στην ομαλοποίηση του κύκλου σου.

nea gunaika pairnei xapi

Παρακολούθησε την ωορρηξία σου

Τυπικά, μπορείς να μείνεις έγκυος ανά πάσα στιγμή του κύκλου σου, εφόσον δεν έχεις ανωμαλίες, όμως περισσότερες πιθανότητες έχεις όταν είσαι σε φάση ωορρηξίας. Αυτό συμβαίνει περίπου την 14η μέρα του κύκλου σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 7 μέρες κάθε μήνα είναι οι ιδανικές για να μείνεις έγκυος: 5 μέρες πριν την ωορρηξία, την ημέρα της ωορρηξίας και μια μέρα μετά.

Επειδή είναι δύσκολο να το έχεις (και) αυτό στο μυαλό σου, καλό θα είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου θα κυκλώνεις τις ημέρες που σε ενδιαφέρουν. Εξάλλου, υπάρχει και εφαρμογή για κινητά πλέον για τον σκοπό αυτό.

Όχι λιπαντικό

Κατά τη διάρκεια του σεξ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείς λιπαντικά γιατί αυτά έχουν την τάση να καταστρέφουν το σπέρμα. Επίσης, καλό θα είναι να μην ξεπλένεσαι μετά το σεξ, καθώς αλλάζει τα επίπεδα του pH σου επομένως και την αποτελεσματικότητα του σπέρματος.

Μείωσε αλκοόλ και καφεΐνη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον θέλεις να μείνεις έγκυος, καλό θα είναι να μειώσεις το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς μαζί με πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς μπορεί να μειώσουν πολύ τα επίπεδα της γονιμότητάς σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να πίνεις περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Μην το παρακάνεις με τη γυμναστική

Καλό θα είναι, εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, να μην το παρακάνεις με τη γυμναστική καθώς εφόσον ο Δείκτης Σωματικής Μάζας σου μειώνεται και τα επίπεδα του λίπους πέφτουν ο οργανισμός σου «αντιδράει» δυσκολεύοντας τη σύλληψη.

Μην αγχώνεσαι

Το άγχος μπορεί να εμποδίσει την σύλληψη, οπότε καλό θα είναι να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις όσο μπορείς. Γιόγκα και διαλογισμός είναι καλές λύσεις, που τις συστήνουν και οι ειδικοί.

Κόψε το κάπνισμα

Το τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση, οπότε καλό θα είναι εφόσον προσπαθείς για παιδί να το κόψεις ή αλλιώς να το μειώσεις δραστικά.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα