Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Σχολική ετοιμότητα: Tips για να μη φοβηθεί στο… μεγάλο σχολείο!
paidi fovatai na paei sxoleio

Σχολική ετοιμότητα: Tips για να μη φοβηθεί στο… μεγάλο σχολείο!

Τελείωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές και αγόρασα μεγάλη τσάντα, κασετίνα, μολύβια, γόμες, αριθμητήριο και πολλάάάάά βιβλία. Αφού τα φορτώθηκα στην πλάτη, πήγα στο μεγάλο σχολείο. Κι όμως ήμουν στη πιο μικρή τάξη τελικά. Σκέφτηκα: «Είμαι έτοιμη για να πάω στην πρώτη Δημοτικού;;;»

Θυμήθηκα τότε τη μαμά μου, που μου διάβαζε πολλά παραμύθια και άλλα βιβλία. Μου μάθαινε τους αριθμούς των σελίδων και μετρούσαμε μαζί, μου έδειχνε πώς να τις γυρίζω και να την ακούω προσεκτικά να χρωματίζει τη φωνή της μέχρι να φτάσει στο τέλος. Εκείνη δεν βιαζόταν να τελειώσει την ιστορία. Καθόταν υπομονετικά κοντά μου μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Σταματούσε πού και πού και με ρωτούσε «Πού;», «Ποιος;», «Γιατί;», «Τι θα έκανες εάν…», «Τι νομίζεις ότι θα γίνει στο τέλος;» Έτσι, ένιωθα κι εγώ ήρωας της ιστορίας. Μου έδειχνε τα κεφαλαία γράμματα στην αρχή των προτάσεων και βάζοντας το δάχτυλό μου κάτω από τις λέξεις καταλάβαινα ποια ήταν πιο μεγάλη. Έμαθα να αγαπώ τα βιβλία και τώρα θα τα προσέχω να μην τσαλακωθούν μέσα στη μεγάλη μου τσάντα.

Ακόμα, η μαμά μου πάντα μού μιλούσε για τα σημαντικά γεγονότα, τα γενέθλια, τις γιορτές, τα έθιμα. Έτσι άρχισα να καταλαβαίνω ότι τα γενέθλιά μου είναι το καλοκαίρι, γιατί έσβησα κεράκια στο εξοχικό μας κοντά στη θάλασσα, ενώ τα Χριστούγεννα είναι το χειμώνα, γιατί φοράω το ωραίο μου κασκόλ όταν λέω τα κάλαντα στον παππού. Α! Έμαθα και τις μέρες. Πιο πολύ μου αρέσει το Σάββατο που δεν έχω σχολείο.

Τα Σάββατα η μαμά μου μού έδινε ένα βιβλίο με εικόνες κι εγώ έβρισκα τις διαφορές ή έφτιαχνα μοτίβα με διάφορα σχήματα και χρώματα. Παίζαμε παιχνίδια μνήμης ή με κάρτες με αλληλουχίες και φτιάχναμε ιστορίες. Το καλύτερό μου ήταν όταν κάναμε φανταστικό παιχνίδι. Ήταν στ’ αλήθεια φανταστικό!!! Παίζαμε τη φουρνάρισσα και την πελάτισσα, παίζαμε supermarket, κομμωτήριο, εστιατόριο, κάναμε τις δασκάλες. Όταν με έκανε βοηθό της στις δουλειές τρελαινόμουν. Έτσι έμαθα να γίνομαι σιγά σιγά υπεύθυνη αλλά και να ζητώ βοήθεια για όσα ακόμη δεν μπορώ να καταφέρω. Αλλά μια μέρα θα τα καταφέρω.

Τα απογεύματα πηγαίνουμε στην παιδική χαρά και κάνω ποδήλατο στρίβοντας δεξιά κι αριστερά ή παίζω μπάλα ή πηδάω το λάστιχο λέγοντας τραγουδάκια. Αν βρέχει μένω σπίτι και φτιάχνω παζλ ή λέμε τραγουδάκια ή αστεία. Ακόμα, μου αρέσει πολύ να κάθομαι με τον παππού και τη γιαγιά και να μου λένε ιστορίες αληθινές από το χωριό. Είχαν και ένα γαϊδουράκι, τη Χανούμα.

Τέλος, έχω μάθει να είμαι ευγενική, να λέω «Ευχαριστώ», « Παρακαλώ» και να καταλαβαίνω πότε κάποιος είναι χαρούμενος ή λυπημένος και τον ρωτάω τότε τι έχει.

Αφού, λοιπόν, έχω μάθει τόσα πολλά, δεν χρειάζεται να φοβάμαι και τόσο. Εξάλλου, έχω τόσους που μ’ αγαπούν και θα είναι κοντά μου να με βοηθήσουν στα πρώτα μου Μεγάλα βήματα.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική παιδαγωγός
6936505684

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X