Εμφανίστηκε και στα Mac ο "ιός της Αστυνομίας"

Ένα νέο κρούσμα ransomware εμφανίστηκε τρομοκρατώντας τα θύματα πως ο υπολογιστής τους κλείδωσε από το FBI, αλλά σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως τώρα, προσβάλλει το OS X και όχι τα Windows.

Τα ransomware, αποκλείουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους φακέλους ή και λειτουργίες των υπολογιστών που μολύνουν, και κατόπιν ενημερώνουν τους χρήστες πως το PC τους το “κλείδωσε” η Αστυνομία, το FBI ή και η CIA, και για να επανέρθει στην κανονική του κατάσταση απαιτείται η καταβολή ποσού συνήθως 100 δολαρίων ή ευρώ.

Η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφαλείας Malwarebytes έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας πως οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν μία ευπάθεια του browser Safari για να μολύνουν τα συστήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη των χρηστών υποτίθεται πως προέρχεται από το FBI, το οποίο ανίχνευσε πως ο χρήστης βλέπει ή διακινεί παράνομο πορνογραφικό υλικό και “κλείδωσε” το σύστημα…

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, ο “ιός της Αστυνομίας” όπως ονομάζεται άτυπα το συγκεκριμένο malware, ζητά από τους χρήστες για “λύτρα” όχι το σύνηθες ποσό των 100 δολαρίων αλλά 300 δολάρια για να αποφύγουν υποτιθέμενες διώξεις και να ξεκλειδώσουν τον υπολογιστή τους.

Πριν μερικές εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην έκδοση δελτίου Τύπου για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τη συγκεκριμένη απάτη, αφού υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Σχετικά άρθρα