Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων

Η παλαιστινιακή ηγεσία ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ισραηλινούς, με το σκεπτικό ότι το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του προτού ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη των ηγετικών στελεχών της PLO στη Ραμάλα προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των επαφών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο τελευταίος παρέτεινε την επίσκεψή του στην περιοχή, με την ελπίδα ότι θα επιτύχει κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών που έχουν παγώσει από το 2010.

Ωστόσο, όπως είναι ένας αξιωματούχος, ο Κάις Άμπντελ-Καρίμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, δεν ελήφθη καμία απόφαση και ο Αμπάς συγκρότησε μια επιτροπή η οποία θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή την επίσημη απάντηση των Παλαιστινίων στην πρόταση του Κέρι.

Οι περισσότεροι “χαρακτήρισαν την προσφορά του Κέρι ανεπαρκή”, είπε. “Υπάρχει μια γενική τάση μεταξύ των στελεχών της PLO να απορρίπτουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εφόσον το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα του 1967 ως βάση για την ειρηνευτική διαδικασία”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία άσκησε πιέσεις για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεφώνημα ήταν μέρος των τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και πραγματοποιήθηκε αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επισκέφτηκε το Ισραήλ προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2010.

“Ο πρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον υπουργό Κέρι, ώστε να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους

Σχετικά άρθρα