Συναισθηματικές ανασφάλειες: Ο φίλος μου έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πώς να τον βοηθήσω;

Διάβασα ένα άρθρο σας σχετικά με τις συναισθηματικές ανασφάλειες και το πρόβλημα το έχει το αγόρι μου το οποίο είναι 21. Ενώ είναι εμφανίσιμος, πάρα πολύ καλό παιδί και επιτυχημένος στη δουλειά του, έχει ανασφάλειες με την εμφάνισή του. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές αλλά αρκετές φορές η συζήτηση δεν καταλήγει πουθενά. Γενικότερα προσπαθώ να τον κάνω να βγει από όλο αυτό γιατί είναι όλο στο μυαλό του, αλλά δεν ξέρω πώς μπορώ να βοηθήσω και τι πρέπει να κάνω… Οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν χρήσιμη… Ευχαριστώ πολύ.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή φίλη,

Όταν “κολλήσει” το ανθρώπινο μυαλό σε μία ιδέα, πολύ δύσκολα ξεκολλάει. Κατά την γνώμη μου, οι ανασφάλειες του αγοριού σου είναι πρωτίστως συναισθηματικές, βαθύτερες, που βγαίνουν δευτερευόντως στην εμφάνιση.

Αν ο ίδιος δεν αποφασίσει να τις δουλέψει, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα από μόνη σου, όση καλή διάθεση κι αν έχεις για να βοηθήσεις.

Χρειάζεται, επίσης, μεγάλη προσοχή όσον αφορά εσένα, για να μην “ρουφήξεις” ασυνείδητα τις δικές του ανασφάλειες (μπορεί να γίνει χωρίς καν να το καταλάβεις) και σε παρασύρει όλο αυτό.

Ευάγγελος Κουσιάδης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής- Συγγραφέας

[email protected]

www.kousiadis.gr

Σχετικά άρθρα