Γιατί πρέπει και οι άνδρες να κάνουν το εμβόλιο HPV;

Ο γιος μου είναι 15,5. Πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά του HPV;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και την ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices), ο εμβολιασμός κατά του HPV προστατεύει αγόρια και άνδρες από καρκίνους και άλλα HPV σχετιζόμενα νοσήματα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, μειώνοντας έτσι και τη μετάδοση του HPV στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στα αγόρια και στους άνδρες ηλικίας 9-26 ετών, το εννεαδύναμο εμβόλιο (HPV9) προλαμβάνει τον καρκίνο του πρωκτού που οφείλεται στους τύπους HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58, τα οξυτενή κονδυλώματα που οφείλονται στους τύπους HPV 6 και 11, καθώς και την πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία που οφείλεται στους τύπους HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58.

Τα εμβόλια ενάντια του HPV κυκλοφορούν στην κάθε χώρα, μετά από έγκριση των ρυθμιστικών αρχών τους (π.χ. EMA για Ευρώπη, ΕΟΦ για Ελλάδα, FDA για τις ΗΠΑ) και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων Επιτροπών Εμβολιασμού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα ασφαλείας.

To καλό προφίλ ασφαλείας των εμβολίων έναντι του HPV και η υψηλή αποτελεσματικότητα τους, επιβεβαιώνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις εκθέσεις του οποίου προκρίνεται η συνέχιση και η ενδυνάμωση των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα η μόνη σοβαρή αντένδειξη είναι η υπερευαισθησία στη μαγιά (συστατικό του εμβολίου) ή η εμφάνιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μετά από προηγούμενο εμβολιασμό με το HPV9. Σαφέστατα τα εμβόλια ενάντια του HPV, όπως και κάθε άλλο φαρμακευτικό προϊόν, ενδέχεται να παρουσιάσουν σε κάποιους ανθρώπους ανεπιθύμητες ενέργειες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης του εμβολίου.

Όσον αφορά το δοσολογικό σχήμα για άτομα ηλικίας 15 ετών και μεγαλύτερα τη στιγμή της πρώτης ένεσης το HPV9 χορηγείται σύμφωνα με ένα σχήμα 3-δόσεων (0, 1-2, 6 μήνες).

Σημειωτέον η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD PhD
Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι
Τηλ. 2130283064
www.synpraxis.eu

Σχετικά άρθρα