Ερωτική απογοήτευση: Φοβάμαι ότι ο νέος σύντροφός μου θα με πληγώσει πάλι…

Είμαι 16 χρόνων… Εδώ και 3 μήνες τα έχω με ένα αγόρι… Μου φέρεται πολύ καλά και δεν έχω παράπονο… Μα εγώ φοβάμαι να του ανοιχτώ. Φοβάμαι πως θα με πληγώσει… Παρότι του έχω εμπιστοσύνη, φοβάμαι πως θα με κάνει μια μέρα να στεναχωρηθώ. Εδώ και 3 μήνες εκείνος έχει ανοιχθεί μαζί μου αλλά εγώ φοβάμαι να του λέω δικά μου πράγματα και ακόμα όταν βγαίνουμε είμαι επιφυλακτική και αυτό δεν το θέλω…
Πιστεύω ο λόγος που φοβάμαι να δεθώ με ένα αγόρι είναι γιατί η προηγούμενη μου σχέση με πλήγωσε αρκετά και από τότε δεν μπορώ να ξανανιώσω άνετα με οποιοδήποτε αγόρι ακόμα και με το δικό μου… Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Συγγνώμη για τα ορθογραφικά έχω λίγο δυσλεξία…

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Βασιλείου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όπως αναφέρεις και εσύ, παρότι έχεις εμπιστοσύνη στο νέο σου σύντροφο, φοβάσαι μήπως σε πληγώσει, όπως έγινε στην προηγούμενή σου σχέση. Αναρωτιέμαι αν είχες εκφράσει στον πρώην σύντροφό σου το πόσο σου κόστισε η συμπεριφορά του και αν σου είχε δώσει κάποια εξήγηση για αυτή.

Στη σημερινή εποχή, η ιδέα της ερωτικής απογοήτευσης κάνει πολλούς ανθρώπους να παραδίδονται στο φόβο και να εγκαταλείπουν την ερωτική αρένα με την πρώτη δυσκολία ή να αποφεύγουν τις στενές σχέσεις με το άλλο φύλο. Μπορεί να συμβεί σε όλους, ακόμη και στους πιο πετυχημένους και εξοικειωμένους με το αντίθετο φύλο. Πολλοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που σε αντίθεση με εσένα, δεν έχουν την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσουν την απόρριψη μέσα σε μια σχέση με αποτέλεσμα να πληγώνονται και να προτιμούν να μένουν μόνοι σαν άμυνα στο ενδεχόμενο μιας μετέπειτα απόρριψης.

Ας ξεκινήσουμε με αυτά που φοβάσαι. Το ότι σε πλήγωσαν στο παρελθόν δεν σημαίνει πως θα γίνει και στο παρόν ή στο μέλλον, ούτε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Αυτό που κάνεις στην ουσία είναι ότι αντί να συγκεντρωθείς στις πιθανότητες της καινούριας σχέσης, επικεντρώνεσαι στα αρνητικά που έγιναν στην προηγούμενη. Αναλώνεις πολλή ενέργεια προσπαθώντας να προστατεύσεις τον εαυτό σου από μια πιθανή απογοήτευση. Είναι βέβαια απολύτως κατανοητό πόσο δύσκολο σου φαίνεται να προχωρήσεις ουσιαστικά, ειδικά όταν οι σκέψεις του παρελθόντος σε κατακλύζουν.

Για να διώξεις τους φόβους σου, χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και πίστη στην αξία σου. Προσπάθησε να κάνεις θετικές σκέψεις, που θα σε βοηθήσουν να διώξεις τα αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να αποτελούν μέρος του φόβου σου.
Και να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη που βίωσες αυτό το συναίσθημα και ότι αν είναι να έρθει αυτό που φοβάσαι, ας έρθει, αρκεί να το αφήσεις να φύγει μετά.

Τέλος, αναφορικά με τη δυσλεξία που αναφέρεις θα ήταν χρήσιμη η έγκαιρη διερεύνηση και η αντιμετώπιση αυτού με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Βασιλείου Κατερίνα
Ψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Email: [email protected]
Facebook: Βασιλείου Κατερίνα-Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σχετικά άρθρα