Βασίλης Καυκάς: Ο ηλεκτρολόγος που άνοιξε το πρώτο κατάστημα της ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ- Ο πρόωρος θάνατός του, ο γιος του Νίκος που έγινε πρόεδρος στα 23 και η απογείωση των κερδών

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η εταιρεία Καυκάς Α.Ε. είναι μία εταιρεία που είδε μπροστά από την εποχή της και σε περίοδο κρίσης γνώρισε ανάπτυξη αντί για περιορισμό των κερδών της. Μάλιστα θεωρείται μία εταιρεία που φροντίζει τους εργαζομένους της αναπτύσσοντας καλές σχέσεις με το προσωπικό της.

Πάμε να δούμε την ιστορία της εταιρείας αλλά και του τωρινού προέδρου της που «μπήκε στα βαθιά» από πολύ μικρή ηλικία.

kafkas

Το μεγάλο βήμα γίνεται και το πρώτο κατάστημα ανοίγει

Ο Βασίλης Καυκάς γεννήθηκε το 1939 και ήταν ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα. Την απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα να στραφεί στο εμπόριο το έκανε σε ηλικία 36 χρονών. Δύο χρόνια μετά τη γέννηση του γιου του Νίκου, ο οποίος είναι ο σημερινός πρόεδρος της επιχείρησης, ο Βασίλης Καυκάς ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Μαρκόπουλο. Η ιστορία έδειξε ότι η επιλογή δεν ήταν λανθασμένη. Μιλάμε για μία εποχή που οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη κτλ δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές. Ωστόσο η απόφαση του Βασίλη Καυκά αποδεικνύεται διορατική. Μάλιστα τα γραφεία της εταιρείας παραμένουν μέχρι σήμερα στην ίδια περιοχή.
Από αυτό το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε η ιστορία «της εταιρείας που άλλαξε τα πάντα στον χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και της λιανικής σε αυτόν τον τομέα» όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

kafkas-2

Θα περάσουν 4 χρόνια μέχρι να ανοίξει το δεύτερο κατάστημα στον Γέρακα το οποίο εξασφάλισε την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού μεγάλων επαγγελματιών και εργολάβων ηλεκτρολόγων. Με το τρίτο κατάστημα το 1981 εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της δραστηριότητας του Βασίλη Καυκά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Οι βάσεις για τη δημιουργία εταιρείας έχουν μπει οπότε το 1982 συστήνεται η Β. ΚΑΥΚΑΣ Ε.Π.Ε. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Η ανάπτυξή της τής επιτρέπει τρία χρόνια αργότερα να γίνει Ανώνυμη Εταιρεία.

«Η δεκαετία του ’90 θα είναι μια περίοδος περισσότερο εσωτερικής οργάνωσης με βάση όσα με κόπο είχαν κτιστεί. Μόλις το 1995 θα ανοίξει ένα κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης, παρότι η μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα έδινε μεγάλο όγκο δουλειάς στους ηλεκτρολόγους.»

nikos-kaukas-5
Νίκος Καυκάς

Η απογείωση θα έρθει με τον Νίκο Καυκά στην εταιρεία

 

Το 1996 ήταν μία δύσκολη στιγμή για την οικογένεια Καυκά καθώς ο εμπνευστής της εταιρείας Βασίλης έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 57 ετών. Ο 23χρονος τότε Νίκος μπήκε στα βαθιά καθώς βρέθηκε στο τιμόνι μιας επιχείρησης χωρίς να έχει από δίπλα την στήριξη του έμπειρου πατέρα του. Κι όμως τα κατάφερε μια χαρά θα έλεγε κανείς αφού επί προεδρίας του οι δουλειές εκτινάχτηκαν. Στο δύσκολο έργο του βοήθησαν οι σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ και το μεταπτυχιακό στον τομέα Business and Management στο University of Strathclyde. Πατώντας πάνω στις γερές βάσεις που είχε χτίσει ο πατέρας του προσπάθησε να φέρει την καινοτομία στην επιχείρηση.

Ο Νίκος Καυκάς τόλμησε να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων. Ταυτόχρονα θεώρησε καλό να επιφέρει κάποιες αλλαγές στη διοικητική δομή της εταιρείας. Φυσικά αυτό που βοήθησε ιδιαίτερα ήταν η επιλογή του να επενδύσει σε πληροφοριακά συστήματα και να αναδείξει νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε συνεργασία με κορυφαίους προμηθευτές.

Ταυτόχρονα παντρεύεται, αποκτά δύο παιδιά και κρατά τη θέση του προέδρου, εκχωρώντας σε σύγχρονους μάνατζερ μέρος της λειτουργίας της Καυκάς.

nikos-kaukas

Η εκτόξευση των κερδών της εταιρείας

Μία χρονιά που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Νίκου Καυκά είναι η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Το 2004 ύστερα από μία σταθερή ανοδική πορεία ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτινάσσεται καθιστώντας την την πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 τα κέρδη της επιχείρησης αγγίζουν τα 7,50 εκατ. ευρώ. Φυσικά το δίκτυο καταστημάτων όλο και επεκτείνεται με τις μεγάλες πόλεις να αποκτούν το δικό τους κατάστημα ΚΑΥΚΑΣ.
Σήμερα η εταιρεία αριθμεί 59 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με προσωπικό που αγγίζει τους 700 υπαλλήλους.

kaukas-6

Πώς σε περίοδο κρίσης ενισχύθηκαν τα κέρδη της επιχείρησης;

Η κρίση δεν μεταφράζεται με τον ίδιο τρόπο για όλου τους επιχειρηματίες. Φυσικά για τους ¨μικρότερους¨ σημαίνει, συνήθως, μείωση του τζίρου που μπορεί να οδηγήσει και στο λουκέτο. Για αρκετούς όμως από τους μεγάλους επιχειρηματίες σημαίνει γιγάντωση των εργασιών τους αφού έρχονται εκείνοι να καλύψουν το κενό που άφησαν οι πολύ ¨μικροί¨ που εξαφανίστηκαν. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. ήταν από εκείνες τις εταιρείες που αξιοποίησαν αυτό το κενό που άφησαν οι μικροεπαγγελματίες με αποτέλεσμα να δει αύξηση των κερδών της σε περίοδο κρίσης. Μάλιστα σε μία αγορά που έχασε το 50% των εργασιών της με το ξέσπασμα της κρίσης. Ενώ το μερίδιο στην αγορά άγγιζε το 8% το 2008 μέχρι το 2016 είχε εκτιναχθεί στο 35%!

Ο Νίκος Καυκάς λοιπόν όπως λέγεται είδε την κρίση ως… ευκαιρία.

«Όταν οι άλλοι μαζεύονταν εμείς κάναμε το αντίθετο. Δεν είναι μόνο η οικοδομή που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος. Εμείς αν τα καταφέραμε και αναπτυχθήκαμε οφείλεται στο ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει δουλειά. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δημιουργήσουμε ανάγκες» έχει υποστηρίξει σε συνέντευξή του.

nikos-kaukas-2

Το αναπάντεχο βραβείο

Ο Νίκος Καυκάς έχει δηλώσει ότι ως εταιρεία ενδιαφέρονται για το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας. Γενικά προσπαθούν να παραμένουν καινοτόμοι. Ο δρόμος αυτός της συνεχούς αναζήτησης τιμήθηκε το 2016 με τον βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην 22η απονομή των επιχειρηματικών βραβείων «Κούρος».
Εκείνος όπως είχε εξομολογηθεί είχε εκπλαγεί από τη διάκριση την οποία θεωρούσε μεγάλη τιμή. Όπως είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του:
«Όταν μας πήραν τηλέφωνο να μας το ανακοινώσουν νομίζαμε ότι κάποιος μας έκανε πλάκα. Πέρα από την έκπληξη, αποτελεί τιμή και μια μορφή επιβράβευσης των κόπων μας. Ότι πετύχαμε το πετύχαμε με το σπαθί μας και με το σταυρό στο χέρι. Είμαστε μια υπεύθυνη επιχείρηση και αυτό αποδεικνύεται από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας».

 

 

Σχετικά άρθρα