Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Αδέρφια παιδιών με αυτισμό: Πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους;
aytismos aderfia

Η 16χρονη Γωγώ ρωτά

Αδέρφια παιδιών με αυτισμό: Πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους;

Είμαι σχεδόν 16 χρόνων και έχω έναν αδερφό που έχει αυτισμό. Τώρα τελευταία αντιμετωπίζω προβλήματα με το να διαχειρίζομαι τον θυμό μου, και εξαιτίας μου υπάρχουν πολλές συγκρούσεις στην οικογένειά μου. Η αντίδραση μου γίνεται ως αποφυγή της σύγκρουσης, ενώ εγώ η ίδια προκάλεσα αυτή την σύγκρουση, ως αντίδραση φεύγω από το σπίτι και κάνω βόλτες στην γειτονιά, ώσπου να ηρεμήσω. Πράγματι ηρεμώ μετά από κάποιες ώρες. Αργότερα όμως νιώθω άσχημα που φέρθηκα έτσι, όμως ο θυμός παραμένει ανεξέλεγκτος.

Πρέπει να αναφέρω πως ο αδελφός μου έχει διαγνωσθεί με αυτισμό εδώ και 10 χρόνια, και αυτό σαφώς έχει φέρει προβλήματα, όμως μικρή που ήμουν δεν με ενοχλούσε τόσο πολύ. Άντε να έκλαιγα καμιά φορά για την πάθηση του, αλλά τώρα εκνευρίζομαι πολύ εύκολα και μόνο που τον βλέπω, παρόλο που καμιά φορά τον παίζω και τον γαργαλάω.

Αρχικά θεώρησα πως ίσως πρόκειται για φάση της εφηβείας και ότι γύρω στα 20 χρόνια θα το ξεπεράσω, αλλά τώρα βλέπω ότι είναι κάτι σαν Νεύρωση. Δεν είναι απλά θυμός. Μου φαίνεται πιο πολύ σαν ψυχική ασθένεια. Δεν είναι φυσιολογικό όλος αυτός ο εκνευρισμός και το άγχος να έρχονται από το πουθενά.

Θεωρώ πως κανείς δεν φταίει για το πρόβλημα μου και ότι μόνη μου συγκρούομαι με τον εαυτό μου…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός Δέσποινα Δοντά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η εφηβεία είναι μία περίοδος κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου, στην οποία το άτομο αμφισβητεί τα πάντα γύρω του, αναζητά την ταυτότητά του, εξετάζει την αυτοεκτίμησή του. Όλα αυτά προκαλούν μια συναισθηματική αστάθεια και κυκλοθυμία αλλά είναι αναμενόμενο να συμβούν.

Σχετικά με τη σχέση σου με τον αδελφό σου χρειάζεται να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα για τις σχέσεις των παιδιών που έχουν αδέλφια στο φάσμα του αυτισμού.

Τα αδέρφια των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού

Τα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και εν γένει αναπτυξιακές διαταραχές παρουσιάζουν συμπεριφορές που αναμένουμε να επηρεάσουν τη σχέση τους με τα αδέλφια τους καθώς και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Συχνά αναφέρουν αντικρουόμενα αισθήματα για τα αδέλφια τους, που κυμαίνονται από τον θαυμασμό μέχρι το αίσθημα της ντροπής. Ένας παράγοντας που επηρεάζει τη μεταξύ τους σχέση είναι και η ηλικία καθώς και η μεταξύ τους διαφορά. Αν ήσουν μικρότερη σε ηλικία πιθανόν να ένιωθες πως λαμβάνεις λιγότερη φροντίδα και προσοχή. Ωστόσο, αυτό που περιγράφεις είναι συχνό φαινόμενο, δηλαδή, ο θυμός και οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς των παιδιών που έχουν αδέλφια με διαταραχές. Παράλληλα, η σχέση μεταξύ των γονέων μπορεί να επηρεάσει την προσαρμογή των παιδιών αυτών.

Υπάρχουν, όμως, πλέον αρκετές δομές και θεραπευτικά πλαίσια, που στηρίζουν τις οικογένειες παιδιών με ΔΑΦ αλλά και ομάδες υποστήριξης των αδελφών τους. Έτσι η βοήθεια είναι εστιασμένη και ένα πλήθος στρατηγικών αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων είναι διαθέσιμο.

Από την άλλη μεριά το να αποφεύγεις τις αντιπαραθέσεις με τους γονείς σου δεν λύνει το πρόβλημα. Η βοήθεια ενός ψυχολόγου θα ήταν χρήσιμη, ώστε να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τον θυμό σου και να βελτιώσεις τη σχέση σου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Ο μικρός αδερφός μου από το φεγγάρι»: ο αυτισμός μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού

Αυτισμός: Τα πρώιμα σημάδια του και πώς να τα εντοπίσετε

Αυτιστικό παιδί: Ποιο παιχνίδι μπορεί να επηρεάσει θετικά την κοινωνικότητά του;

10 λανθασμένες απόψεις για τον αυτισμό

Το ταξίδι της Μαρίας: ένα συγκλονιστικό βίντεο για τον αυτισμό

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X