Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Μετά από 8 χρόνια που μπορούμε να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας »

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη στήριξη των ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα φέτος στην 83η ΔΕΘ, πριν εγκαινιάσει το αμερικανικό περίπτερο παρουσία του υπουργού Εμπορίου, Γούιλμπουρ Ρος, και του πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ΗΠΑ «θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία», ότι «αφήνουμε πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε πως «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την παρουσία της αποστολής της Ουάσινγκτον στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους του «επιχειρηματικού κόσμου και ανθρώπους της αγοράς των ΗΠΑ, μιας πρωτοπόρου δύναμης της παγκόσμιας παραγωγής, της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας».

«Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ» είπε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο, περιηγήθηκε σε άλλα περίπτερα και είχε συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και το σωματείο των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο επανέλαβε ότι η 83η διοργάνωση «είναι μια ιστορική στιγμή, διότι θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι, νομίζω, μια σημαντική στιγμή».

«Είναι η πρώτη μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, όπως εμείς επιθυμούμε, στο πλαίσιο, βέβαια, το δημοσιονομικό που έχουμε αποφασίσει» πρόσθεσε.

«Αλλά είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική, εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτόν τον στόχο» είπε.

Τι αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο παροχών

Στην ομιλία του στο Βελλίδειο το απόγευμα αναμένεται να στείλει μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρα και να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το πακέτο μέτρων, τα οποία θα ανακοινώσει για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, που θα προκύψει το 2019 και το 2020, θα έχει με ορίζοντα τετραετίας και έχει κοστολογηθεί , ώστε να μην υπάρξει ζήτημα αμφισβήτησής τους από τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά παροχών θα αφορά σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

Μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και ακίνητα αλλά και πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις με τη μορφή της επιδότησης για τη στέγαση φορολογουμένων, φοιτητών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ειδική μέριμνα για τους πυρόπληκτους.

Επίσης, αναμένεται η εξαγγελία μειώσεων για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις από το 29%, που ισχύει ώς αυτή την ώρα, στο 26%.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, το πλεόνασμα του 2018 αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 750.000.000 και θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στα κοινωνικά στρώματα εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα