Εκλογές στη Σουηδία: Μάχη στήθος με στήθος υπό την απειλή της ακροδεξιάς

Περίπου 7,4 εκατομμύρια Σουηδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές με τα δύο απερχόμενα κυβερνώντα κόμμα να αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος υπό την απειλή της ακροδεξιάς.

Κι αυτό γιατί υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα των κατ’ όνομα «Δημοκρατών» του Τζίμι Ακεσον θα έχει μεγάλα κέρδη και θα καταλάβει πολλές από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας.

Στις εκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων, έκτοτε κέρδισε έδαφος, και προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του αναγκάζοντας τα κόμμα εξουσίας σε κατάρρευση.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κεντροαριστερό συνασπισμού του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία.

Και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά, κατά δημοσκοπήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.

Η Συμμαχία – τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών – θέλει ο συντηρητικός ηγέτης Ουλφ Κριστερσόν να αντικαταστήσει τον Λεβέν.

Οι «Δημοκράτες» συγκέντρωσαν από 16% ως 25% στις προθέσεις ψήφου των γκάλοπ και  θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης.

Όμως, τα υπόλοιπα άλλα κόμματα έχουν δεσμευθεί πως δεν θα συνεργαστούν μαζί τους, επικαλούμενα τη νεοναζιστική κληρονομιά του κόμματος και τις ανοικτα ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις θέσεις του.

Έτσι το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο και ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης θεωρείται πως θα είναι περίπλοκη υπόθεση, αφού καμιά από τις παρατάξεις εξουσίες δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν δει τα ποσοστά τους να πέφτουν εξαιτίας της φθοράς τους κατά την άσκηση της εξουσίας με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Οι εκλογείς καλούνται επίσης να αναδείξουν τα μέλη 20 νομαρχιακών και 290 δημοτικών συμβουλίων. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα